Sista inlägget 2011

Hoppas alla får en härlig nyårsafton! Nu ska jag snart iväg till vänner för att fira, kul, kul :D Bjuder på lite ointressant statistik för bloggåret 2011:

Bloggen startas den 2/1- 2011.
Under året har jag haft 8 olika bloggdesigner.
Jag har publicerat 651 antal inlägg
Jag har fått 796 kommentarer
Jag har laddat upp 498 bilder

Under året har jag även:

Köpt häst! WIHOO :D
Tagit studenten!
Skaffat Jobb!
Brutit Benet!
Fyllt 19 år!
Betalat första räkningen!
Hoppat 1.38 m ;)
Ramlat av 4 ggr
Ridit 16 olika hästar
Startat i 0 olika tävlingar :O

Statistik kan vara bra intressant!  Hoppas på ett ännu bättre 2012 , med tävling:DGOTT NYTT ÅR!


Dagen i BilderUtsikten från Pauls rygg, härligt väder!Skithästen har förstört sitt rutiga täcke, så nu när det ligger i tvättmaskinen får han ha sin
riddarutrustning, haha täcket är något för stort, men fräscht i alla fall..Söta Silver är halt och står i sjukhage :( Han verkar dock inte vara deppig..


Morgonritt

Åh idag var vädret bara helt underbart! Jag kan inte låta bli att le när man skrittar fram på sin häst, solen skiner och frosten gnistrar. Hästen frustar glatt när du släpper iväg den i en härlig galopp i solen. Idylliskt?

Paul var idag som vanligt pigg och glad, och tyvärr spänd. Det släpper efter ett tag, men är ack så jobbigt. Det är svårt för mig att hantera honom när han bara blåser upp sig, någon som har ett tips?

När han väl slappande av var han riktigt fin! Däremot blev jag lite överraskad när jag på en äng bad honom att galoppera lite fortare. Han svarade inte alls framåt, haha han började istället vingla. Det är nog första gången en häst jag sitter på inte vill sträcka ut i flygande galopp på en äng. Verkligen mystiskt. När han längt sig någorlunda bad jag om en kortare och mer samlad galopp, och det svarade han på mycket bättre. Även om han är svag försöker han och såfort han gör rätt ställer jag mig upp i lätt sits och berömmer.
Snart slut på 2011

Wow, det är sjukt mycket som har hänt i mitt liv detta år! Ska försöka att skriva ett litet sammanfattningsinlägg imorgon eller ikväll. Blogglusten spirar om man säger så!

En annan filur som förgyllt året är kissekatten min, jag vet inte vad jag skulle ta mig till utan henne. Bara något dygn utan henne i huset lämnar ett tomrum. Kan absolut inte förstå hur vi klarade oss utan henne förut. Smulan har nu bott hos oss i 5 år, tiden har gått fort sedan vi hämtade den smala lilkla kissen från katthemmet i Mariefred. I en enorm bur med ett 20-tal katter lyckades vi plocka ut en otroligt personlig och social individ som får alla att le. Vi vet inget om hur hon hade det tidigare, men hon har det bra nu.


Busekissen <3

Fotografering

Erika och Paul
Fotograf: Frida Torrång
Utrustning: Nikon D60 + AF-S Nikkor 55-200mm

Tyvärr var vädret inte det bästa, och hästen var lite väl uppspelt, men jag bjuder på dem ändå. Just nu är vi inte bättre än såhär! Längtar tills man kan rida i paddocken igen, just nu är den en hage ;)


Ridsport!

Sugen på att se livesändningar ifrån världscuphoppningen i Mechelen, klicka här! Den börjar snart, kl 15.25! Skynda dig!

 


Bilder på G :D

Red ut idag, syrran och kameran hängde med så det kommer upp lite roliga bilder om några timmar, invigde också det nya tränset! Vad tycker du? :)  Passade det honom? (A)


Ingen Sko och stackars Silver :(

Ååh min hovis hade inte hunnit med att slå på dojjan på Paul så det blev en vilodag idag. Kanske inte det bästa med tanke på hur mycket energi han har just nu haha.  Han fick sig en rykt i alla fall, han var ju lerig som vanligt.
Silverpojken min har det inte kul just nu. Han har troligen blivit sparkad i hagen, för nu är han lite halt i skritt och trav. Jag blir så irriterad och ledsen, vi måste göra något åt hans hagbekymmer snart!  Jag hoppas verkligen att vi kan lösa detta tillsammans med stallägaren, för det är andra gången på 2 månader. Inte kul!
Gammal bild på Bus-Silver <3

Shoppingeftermiddag på hööks :)

Jag övertalade familjen om att det var god tid att dra till Hööks nu när det var mellandagsrea och allt. Tänkte bjuda på mina fina inköp jag gjorde idag. Var faktsikt positivt överraskad över många av produkterna, de såg och kändes bättre än vad jag trott när jag kollat i webbshopen.


Hysterisk ridtur

Haha idag vet jag inte vad jag ska skriva om dagens ridpass, det kan uppdelas i 3 delar, varsågod, här kommer rapporten om min otroligt "lyckade" tur ute i skogen.

I början av turen var det som att sitta på en bomb redo att explodera. Paul var väldigt spänd och dessutom tittig, vi sicksackade fram på vägen. Jag höll på att skratta ihjäl mig åt hur han betedde sig när jag bad om trav första gången. Han försökte lixom vända hemåt helatiden, men jag höll ju emot med skänkeln, och den har han respekt för. Vi travade helt enkelt på sidan, jag som inte introducerat skänkelvikningar ännu. Det var svårt för mig att få honom att trava framåt, men jag försökte bara hålla om med skänkeln och styra rakt fram, och tillslut släppte det.

I mitten av turen var han hysteriskt pigg. Det var som om vi hade eld i baken. Allt som fanns i hans huvud var fortare, fortare.. Jag gjorde mitt bästa för att få honom att vänta och lyssna på mig. Övergångar, halter, rösthjälper, inget verkade fungera. Tillslut gjorde jag en galoppfattning och då spände han faktiskt av lite. Han galopperade riktigt bra och försökte inte smygöka alls!

I slutet av ridturen var han riktigt kaxig, ville bestämma allt, och protesterade när jag ville bestämma vad vi skulle göra. Men när jag korta stunder fick ordning på honom var känslan helt fantastiskt, jag har nog aldrig upplevt en sådan aktiv galopp för att inte tala om traven, vilken takt och vilket schwung. Att han sedan var helt knäpp i vänstergaloppen kan jag ignorera lite, för de korta stunderna när det var ordning var helt underbara!

Någonstans i början tror jag att han lycklades trampa av sig sin sko, för det fanns ingen på vänster fram när vi kom hem. Han har gått barfota förut så han var inte alls ömfotad, men jag hoppas att han får en ny imorgon. Det känns inte alls bra att han trampar av sig dem, blir till att köpa bra boots så fort som möjligt!


Busehästen <3

Lyckad träning!

Jag är mkt nöjd med min träning för Madde idag. Det är så kul att vara igång med träningar igen och vi får se hur det blir, men jag kommer nog ta hjälp av henne fler gånger i vår!

Om jag tyckte att Paul var lerig igår hade jag ingen aning om vad jag hade väntande idag. Hela manen luggen och ansiktet, LERA! Åh vad min häst älskar lera! Det tog sån lång tid att få rent att jag inte hann göra rent ordentligt. Tog bara bort det värsta där sadel och träns skulle vara. Jag var lite sent ute inför träningen och jag ville ha skrittat fram lite innan.

Vi jobbade med Pauls två största svårigheter just nu. Att vänta in sin ryttare, och att ställa och böja sid genom kroppen. Jobbade med detta och min innserskänkel som gärna ville åka bak och allt eftersom blev takten och balansen mycket bättre! Han var väldigt duktig i galoppen, även om han bitvis protsetserade lite. Galoppfattningarna i höger blev ockcå lättare i och med att han började forma sig efter innerskänkeln.

Jätteduktig och nöjd polle som skrittade av 30 min senare. Perfekt för oss att rida en såpass kort träning, varken jag eller han hade orkat så mycket mer och risken är att det gör mer skada än nytta.Eftersom att jag ännu inte har så många bilder på mig och pollen får Madde och Rangun pryda bloggen. Hon har även en egen blogg: holmqviststuteri.blogg.se , mycket läsvärd!

Spännande eftermiddag på G

Jag önskar verkligen att någon skulle göra en android bloggapp, skulle göra det så mycket enklare! Sitter på jobbet och är lite taggad inför dagens planerade ridpass.

Det är nämligen på att jag vann en 30 min dressyrträning på en blogg. Ska bli riktigt kul att se vad jag och pollen kan åstadkomma och jag behöver verkligen ett par kritiska ögon på oss, det var alltför länge sedan! Spännande!:-D

Mina Magiska Borstar?

Jag föll för trycket och min egen nyfikenhet och införskaffade de omtalade "Magic Brushes" för några veckor sedan. Tänkte göra en liten utvärdering här på bloggen:

Borstarna fungerar väldigt bra som lerborttagare, det går mycket fortare än med de andra metoder jag tidigare använt. Borstarna känns väldigt vassa när man känner med fingrarna, men hästarna verkar inte störa sig alls av dem. Jag kunde utan problem borsta bort lera i ansiktet på min häst. De kan även rå på halvtorkad lera märkte jag idag, en glad överraskning!

Borstarna är helt av plast och lätta att göra rent och hålla efter. I paketet får du tre olika borstar, avsedda för tre olika ändamål, dessa ser och är dock exakt likadana, men till det långa priset som man faktiskt betalar för dem tycker jag att det inte är en nackdel. Jag använder och sliter ut en i taget, på så sätt har jag borstarna längre ;)

Jag är väldigt nöjd med mitt köp. Provade en vanlig piggborste först, men insåg hur kass den var och det var en sån skillnad när jag bytte till en av mina magiska borstar ;)Jag tipsar absolut om dessa borstar för de som har hästar som tycker om leran lite för mycket! :D

Jäkla lera! :(

Jag hade planerat att hinna ta en uteritt idag innan det var dags för insläpp, jag har haft stalltjänst hela dagen. För första gången sedan jag bröt benet, så det var faktiskt rätt kul. Tyvärr gick ridningen inte som planerat då Paul kom in från hagen med blöt lera i hela ansiktet och halsen.

Jag tyckte inte att det var någon bra ide att stå och spola hans huvud, och jag ville absolut inte tränsa ovanpå al lera. Istället tog jag en kortare promenad med honom. Han var dock helt odräglig. Först ville han inte gå framåt, när jag lyckats få honom att fatta mitt "framåt" kommando började han blåsa upp sig och vara livrädd för allt runt omkring, och även tränga på mig. Stannade jag fortsatte han rakt fram..

Ja du fattar nog hur ouppfostrad han var. Men jag vet att han lärde sig något, för efter åtskilliga skritt-halt stannade han utan att jag behövde dra i grimskaftet och hans spändhet släppte i takt med att han började förstå denna korrigering;

Hästen fryser och låser sin blick på någonting, och tappar helt fokus på sin ledare. Självklart är det okej att titta sig omkring, men jag vill att hästen ska ha koll på mig. Därför gjorde jag så att, varje gång jag kände att han blev ofokucerad stannade jag och vände hans huvud mot mig(jag stod vid bogen). Sedan fick han gå vidare. Det funkade superbra! :D

Lite mobilbilder från idag:


Dagens Paul

Idag hoppade just studs igen, denna gång en med 6 st hinder. Dagens ridpass fick mig att inse en hel del saker.

Paul var väldigt positivt inställd till studsen, även om han inte rikitgt hade koll på hela sin kropp. Han rev mycket i början, men blev mer och mer försiktig ju fler gånger vi hoppade. Han ville i början dra iväg mot studsen, men jag lyckades få honom att gå lugnt in i den efter ett tag. Problemet med dagens övning var att han inte "studsade" , istället galopperade han bara över och vek ihop frambenen lite extra. Därför förlorade övningen mycket av sitt syfte.

Jag får helt enkelt stärka honom på ett annat sätt, det blir en hel del klätterturer i framtiden till exempel. I övrigt var han mjuk och fin, och han galopperade i god balans.

Ses igen!


Foder och hagtider

Jag funderade lite på hur min häst faktiskt har det hemma hos sig. Hästar är ju gjorda för att vara ute, och för att äta lite helatiden. Paul och Silver är uppstallade på ett ganska stort stall, därför blir det tyvärr svårare att ha hästarna ute länge, och foder får de bara 3ggr om dagen. Om jag hade kunnat välja hade jag velat fodra minst 5 ggr om dagen, alternativt fri tillgång. Men detta är inte möjligt då stallägarna skulle behöva knalla runt till ett 50 tal hästar och ge dem mat i hagen. Det går ju inte? Därför tas de in vid tre för att få lunchfoder.

Nu har jag kommit på ett rätt bra sätt för att Paul ska få foder 4 ggr om dagen. Jag åker helt enkelt ut precis efter att de tagit in hästarna. Paul får ganska mycket hö, och han hinner äta knappt hälften innan jag kommer ut. Då tar jag ut honom ur boxen och pysslar, mockar, rider, 2 timmar senare in i boxen igen för att fortsätta käka. 

Mycket mer kan jag inte göra, jag är riktigt sugen på att flytta till ett mindre stall då och då, men samtidigt har jag väldigt goda träningsmöjligheter med en stor paddock, stort ridhus och skrittmaskin och många kunniga människor. Men fatta vad härligt det skulle vara att ha ett eget stall? ;)Bjuder på en av mina favvoriter från bildarkivet!

Dagens Paul

Det blev ingen studshoppning idag, ridhuset var upptaget, något man får vänja sig med när man står  på ett så pass stort stall med många inackorederade. Istället red jag ut i skogen med min syster, vilket egentligen var ett väldigt bra alternativ.

Fastän det var mörkt var Paul väldigt avspänd, han blev dock stark emellenåt och ville öka, men han mjuknade efter en halvhalt. Pigg och glada var båda hästarna, även om Silver nog tog priset i den kategorin, vilka bocksprång! Haha

Är nöjd med Paul idag även om jag defenetivt haft bättre ridpass. Passade även på att borsta igenom hans toviga svans med glansprej. Jag har inte brytt mig om den den senaste månaden då den varit täckt i lera varje dag han kommer in från hagen. Snygg och fluffig är den nu!


Inlägg 663

Har varit på jobbet i en halvtimme nu, jag sitter och planerar och funderar över dagens ridpass. Jag tror att jag ska ta och hoppa studs igen, kanske en 5 studs. Paul gick ordentligt igår, så egentligen vore en uteritt vara lagom. Samtidigt till jag att han ska ha lite hårdare nu inför jul eftersom att han ska få det lugnare ett tag sedan. Svårt val:-P

Sovdags

Jaha, såhär tidigt på kvällarna hoppar jag till sängs, egentligen borde jag ha lagt mig för 1 timme sedan, om man ska vara petig, men att lägga sig kl 9 är inte något jag gjort på några år :P Det kommer fler och fler läsare hit, vilket är riktigt kul! Man blir lite extra motiverad till att uppdatera. Ska försöka få lite filmat och fotat nu i veckan, bara för att jag typ inte har några bilder / filmer på Paul.

Jag önskar sov gott till er alla, för det är vad jag förhoppningsvis kommer göra! :D

ÖvningMan kan såklart rida över fler bommar än jag gjorde, och på så sätt försvåra övningen lite, i och med att de kommer snabbare. Men jag ville ha yta att byta galopp på ett bra sätt, min häst är trots allt inte så långt kommen i sin utbildning, sina 8 år till trots.

Dagens Paul

Åh idag är jag jättenöjd med pollen min! Gjorde en jätterolig övning med bommar lite var stans i ridhuset. Tränade min och Pauls avståndsbedömning en hel del! Jag har fortfarande svårt med avstånden då Paul gärna drar lite mot bommarna, och dessutom har väldigt svårt att korta sig och komma ihop sig i sin galopp.

Vi hade lite struligt i början, han taxerade rätt dåligt och jag var dålig på att hjälpa honom. Allt eftersom började Paul tänka mera och han blev lättare och lättare att reglera. Hans taxering utvecklades enormt, dock ville jag hjälpa till lite för mycket ibland, haha svår balans det där! Notera att det bara var bommar på marken vi galoppade över idag!

Hans galopp blev såååå bra av alla bommarna, han blev sjukt lätt i handen och satte sig faktiskt  och samlade lite när jag närmade mig sadeln. Dessutom var han riktigt stark i vä. galoppen, han försökte inte komma undan lika mycket som han gjort tidigare ridpass. Vi lyckades också med att byta galopp över en av bommarna som låg på medellinjen. Han blev riktigt mjuk och fin och dessutom avslappnad, måstye ha att göra med att han blev sysselsatt helatiden, mycket hjärngympa!


Mitt hjärtegryn <3


Upphittad bild

Hittade en till osedd bild ifrån besiktningen av Paul. Lite vild var han faktiskt! :P


Mörkrädda hästar?

Idag red jag ut på Pauli min polliloll i mörkret. Tack vare snön ser man ganska bra, även om jag faktiskt tog med en pannlampa för säkerhetens skull. Det handlar också om att synas bra i mörkret.

Paul var väldigt tveksam i början. Vi zick zackade på vägen och han gjorde helattiden blåsljud med näsborrarna, men allt eftersom blev han mer och mer avslappnad. Vägen var en isgata, så jag höll mig mest till skritt, men jag tog även en liten galopp i en gammal sommarhage. Mysigt med all snö alltså! :DPlutten på besiktningen, söt tunga ;) haah

Views of the road; Världen är vacker

Vackra vinterland <3


Vilodag

Paul var lite spänd idag, han lyckades slita sönder grimskaftet när han stod uppbunden i gången. Han sprang iväg en bit, men var lätt att fånga. Han är något bakskygg, så jag tror att det måste ha varit ett plötsligt ljud bakifrån som orsakade reaktionen. Skönt att det gick bra i övrigt.

Idag har det snöat hela dagen, hur underbart som helst! :D Men det är riktigt blötsnö, två steg i snön och hästen har styltor på alla fyra.. Han fick helt enkelt vila idag. Hoppas på att det funkar bättre att rida imorgon.


Löshoppningsfilm Paul

Han var jätteduktig, men hade det lite svårt med galoppen, och kom oftast i i trav, och hade problem ibland med avståndet till B-hindret. Han är inte riktigt säker på sina avsprångspunkter ännu. Jag bjuder på två rätt trevliga språng från pollen min. Jag tror att nästa gång vi löshoppar kommer det vara lättare för honom.

Löshoppningsfilm Shazli

Film från i fredags! Silver hoppar inte riktigt så bra som han kan, men det blir tyvärr så när han springer runt och visar upp sig helatiden. Han tappar lite av sin vanligtvis fina språngkurva, men är man arab så är man ;) hihi


Uppfräschning av bild


Arro bell i riktigt gått väder ;) Bilden till höger är den redigerade :)

Äntligen lite snö!

Även om den var väldigt blöt ;) Det har snöat hela natten, men temperaturen ligger runt nollan och vägarna är en enda sörja. Idag bestämde jag mig för att ta en tur i skogen i snöyran och slasken. Jag trodde att jag skulle få ett par rejäla snöstyltor ute i snön, men eftersom att det var så extremt blött verkade de lossna relativt enkelt!

Paul var superpigg, men väldigt fin, kanske något stark för att vara han, men in te så att det blev jobbigt. Dessutom insåg jag att jag faktiskt tjuvhöll lite i honom. Blev mycket galopp, och det var så himla härligt! :D Han var dessutom jätteduktig och hoppade över två diken, han som alltid varit så himla tveksam förut, skönt att han börjar få lite förtroende för mig.

Hoppas att snön ligger kvar! :) Bjuder på ett gäng gamla vinterbilder!


Spola leriga ben?

Jag brukar ofta strunta i att spola Pauls ben när han kommer in från hagen, det går ju att borsta bort jätteenkelt när det väl har torkat. Men idag var jag tvungen att göra det då jag inte hade tiden att vänta. Jag har hört många olika varisioner om vad som är bäst för hästen, spola eller inte, vad brukar du göra?Nyspolad Paul i spolspiltan, han är förresten skitsnäll att spola, står som ett ljus ;)

Dagens Ridpass

Idag red jag i ridhuset igen, det var snöblandat regn ute och riktigt slaskigt och halt så jag får se om det blir en uteritt imorgon kanske, underlaget är ju inte så bra.

Paulvar riktigt fin idag, särsklidt i galoppen, jag kände att det faktiskt finns lite samling att ta i galoppen, även om han fortfarande är svag. Galoppfattningarna blir bara bättre och bättre, det är verkligen kul! I travarbetet är han inte riktigt lika fin.l Han smiter iväg med bogarna och vill inte alls vänta på mig. Tror jag skulle behöva rida en träning för någon för att helt enkelt få lite hjälp med våra små problem! Det är så nyttigt att ha hjälp från marken!

Lerig var han idag också, hela täcket var en blöt lerkocka, det har regnat hela dagen. Jag hoppas verkligen att vi får snö snart, jag börjar tröttna på detta nu!


Ge mig en sådan här frostig morgon tack ;)

Hemkommen från stallet

Paul fick en välförtjänt vilodag idag, även om han tyckte att den inte behövdes, ha var väldigt glad och sugen på att få nya uppgifter. Det får bli imorgon istället, ska bli jätteskoj att löshoppa honom. Vilket som så fick han en omgång med ryktborsten, skönt tyckte han nog! :)


Slänger in en ovisad blir på snyggingen ifrån besiktningen, vilken smalis <3

Lite tjurig är jag allt

Det är ridsport på tv hela kvällen och jag är inte riktigt lika förtjust i att jag ska till jobbet snart, hihi. Men sånt ät livet! Får njuta av det jag hinneer se ;)

Idag lekte jag tränare igen, syrran och Silver hoppade lite i ridhuset. De var sjukt duktiga, hoppade en liten bana på 1m med vattenmatta och allt, väldigt okomplicerat. Vissa språng var helt fantastiska, och han var otroligt rädd om sig idag, vilken ponny alltså! Då blir man lite stolt!

På fredag händer det roliga grejjer, vi har nämligen planerat att löshoppa hästarna! Ska bli riktigt spännande att se min Paul över lite större hinder! Filmkameran  hänger med såklart! :)Bjuder på en av mina absoluta favoritbilder på Silver och syrran ;)

Dagens Ridpass

Idag är jag riktigt nöjd med min häst! I början när jag travade fram var han superduktig, sedan övade jag i skritten på att flytta för tryck, vilket gick sådär, nästa gång ska jag nog ha med någon som hjälper mig. Han var suuperduktig i galoppen idag! Så stark och jag tyckte verkligen att jag fick med bakbenen ordentligt! I slutet galopperade jag över lite bommar, och då blev hans vänstergalopp heelt fantastiskt bra! Den blir lätt lite travig i bakbenen annars. Blir till att jobba mycket med bommar i framtiden!

En annan rolig grej som hände idag är att jag fick pussa Paul på mulen, han har tidigare inte alls gillat det, men han måste nog vänja sig. hihi
Full strom!

Det blev inget ridhus idag, jag passade på att följa med ut i skogen med min syster. Kanske inte det smartaste såhär i efterhand. Det var kolmörkt när vi gav oss ut, och dessutom blåste det galet mycket! Men Paul förvånade mig genom av att vara riktigt cool. Han spände sig såklart lite då och då, men han hade alla fyra hovar i marken hela turen! Verkar som om jag kan rida ut i vilket väder som helst! hihi

Jag har också kommit på en lösning till Pauls box som tyx fungera. Han är nämligen väldigt grisig och det är riktigt äckligt i boxn varje dag. Jag har haft torv och torvmix, men igår la jag in en halv bal finkornigt spån, och idag var det minsann riktigt fräscht! Hoppas det ser likadant ut imorgon!Bjuder på en busig bild från förra vintern, hihi detta vill jag göra igen, TACK!

God morgon!

Haha, eller ja, för min del i alla fall. Just nu är jag lite irriterad på att jag sovit så länge att jag inte hinner rida innan det blir mörkt, vilket betyder ridhus för Paul igen. Inte alls kul :/ Jag får se till att rida ut i helgen helt enkelt. Kortare pass i ridhuset får det bli :)

Igår passade jag på att inviga mina nya borstar, inga mindre än de omtalade "Magic Brushes". De fungerade riktigt bra mot den torkade leran! Dock gillar jag inte det faktum att hästarna kommer in leriga, det ska ju vara snö i december?Söta Silver förra vintern :)

Utrustningstips?

Jag har inte riktigt vant mig vid att jobba natt, tog nyss en powernap för att klara mig till imorgon kl 6. Det blir skönt att sova när man kommer hem kan jag säga!

Paul ska få ny sko imorgon igen, Madde som hjälpte mig att slå på en ny dojja efter att han tappat den i hagen råkade slå på en sko utan broddhål, inte så bra med andra ord! Men det fixar hon imorgon, jätteskönt!

Jag har ännu inte köpt någon ordentlig utrustning till min häst insåg jag nu. Han har Silvers träns, sadlar och schabrak. Jag har alltså endel att skriva på min shoppninglista! Högst upp just nu står en sadel, här skulle jag behöva er hjälp! På fuxar, vad är snyggast, brunt eller svart läder?

Minna Telde Minna Telde of Sweden riding Don Charly in the FEI World Cup Dressage held during The London International Horse Show at Olympia on December 17, 2008 in London, England. (Photo by Christopher Lee/Getty Images) *** Local Caption *** Minna Telde;Don Charly
(Bildkälla)

Minna kör på rödbrunt på sin fux. Hiss eller Diss?

Kemin mellan häst och ryttare

Det är något jag har funderat på en hel del. Det är så jäkla intressant med hästar och människor, vissa funkar helt enkelt inte ihop, medan andra bara klickar. Jag har många gånger sett hur samma häst är två olika hästar under två olika ryttare. Hur går det ihop egentigen? Måste ha och göra med samma sak som vi människor. Man är inte vän med alla, det finns helt enkelt något som heter personkemi.

Jag tänkte jämföra lite utefter mig själv. Jag tycker och känner att jag passar riktigt bra ihop med min nya häst, egentligen mycket bättre än vad jag gjorde med min ponny. Jag var jättenervös innan jag skulle hoppa i Lördags. Jag tänkte på olyckan och fick riktig ångest över det, MEN såfort jag hoppade upp på Paul var jag coollugn och självsäker. Det fanns inte i mitt huvud att något kunde hända, jag är helt trygg på hans rygg.

Andra hästar jag ridit har jag inte alls haft samma känsla på. Jag blir osäker och rider långt under min egna kapacitet. Det beror inte på att jag är rädd, utan det jag upplever osäkert är dendär avsaknaden av kemi mellan mig och hästen. Det ska kännas självklart!

Sedan är det såklart möjligt att vänja in sig på en häst och efterhand bli det team som en häst och ryttare ska va. Dock blir det aldrig riktigt lika bra som om det hade varit "perfect match" från början.

Det är verkligen ett intressand ämne, och det roligaste är att man aldrig kan förutse vilka som passar ihop. Den lilla, smala tjejen och den stora 1.70 hästen kan fungera jättebra ihop, trots att man automatiskt antar att det aldrig skulle fungera. Hästar är fantastiska djur och vänner för livet! <3


Dagens ridpass

Idag blev det lite kort trimm i ridhuset. Jag vill inte rida för långa pass i ridhuset, det finns egentligen ingen mening med det när Paul nu är så oruttinerad. Han var riktigt trevlig att rida idag, väldigt mjuk och uppmärksam. Något spänd i början, men det släppte fort. Galoppen var ovanligt lätt att samla, även om han tappade bakbenen ibland. Känns som om han redan börjar bli starkare!

Däremot misstänker jag att han har en mild verision av sadeltvång eller liknande. Han står aldrig lugnt och stilla när man sadlar och reagerer ganska kraftigt om jag gör någon udda rörelse i sadeln. Detta är något vi får jobba på, och jag vet att det kommer bli bättre och bättre ju mer han blir riden.


02.28

Statistiken på bloggen ökar för var dag som går! Jättekul verkligen! Sitter på jobbet just nu och hittills går det riktigt bra. Det är min första natt i mitt liv och jag är inte ett dugg trött:-D

Skolös

Blev inte så jätteglad när jag kom till stallet idag, Paul hade nämligen trampat av sig höger framsko. Min hovslagare är bortrest, men tur som är kan Madde hjälpa till att slå på en ny. Jag hoppas verkligen inte att han gör detta till en vana, det är både dyrt, jobbigt och dåligt för hans hovar.

Idag ska jag jobba övertid, kanske inte så jättekul, men jag får bra betalt för det! Hoppas ni får en härlig söndag! Nu funderar jag på att sätta igång med lussebulls bak är hemma. Mums!


(Bildkälla)


Hoppdebut!

Åh vad kul det var att hoppa igen, även om jag är otroligt svag i min sits. Tur att jag har en så fantastiskt klok och snäll häst som löser allt så bra ändå! Är riktigt glad över att han är så cool i huvudet trots att han egentligen inte har någon rutin i sådana här sammanhang.

Ställde bara upp en linje med en trestuda och en oxer på ena långsidan.  Jag tog det väldigt lugnt med studsen, byggde upp den långsamt eftersom att Paul vad jag vet inte har hoppat studs förut. Sedan la jag upp oxern, och hoppade det sista språnget på den på 90cm.

Paul ville gärna dra iväg lite mot hindrerna, något jag måste jobba bort såsmåningom, men idag var jag bara tacksam över att han var så jäkla positivt inställd, öronen spetsade helatiden! Studsen klarade han gallant, även om jag hade önskat att han hade trampat av lite mer jämfota, men det kommer ju med mer styrka!

I övrigt var han lite väl pigg, han blev lite rörig ibland, men det blev bättre och bättre i och med att han fick göra av med överskottsenergin. Jag kände när jag hoppade att jag hade svårt att vara följsam, vilket säkert är kopplat till att jag inte hoppat på så länge. Vi får helt enkelt bygga upp balansen och styrkan tillsammans, jag och Paul!

Film från dagen:


Film påväg upp! :D

Bjuder på en print screen från filmen sålänge, det blev hoppning idag och vi tyckte att det var så kul!Sen kväll..

Nästa vecka är det nattskiftet som gäller, och jag måste redan nu börja ställa om dygnet. Därför blir det en sen kväll för min del, känner faktiskt att jag har lite svårt med inspirationen för vad jag ska hitta på och i ärlighetens namn är jag trött. Får se om jag kan hålla ut till kl ett eller två i alla fall ;)

Imorgon är det en rolig dag tror jag ;) Ska bli så KUL att rida Paul! :DFörhoppningsvis blir det lite hoppning också! :D

Världens finaste Shazli

Ponnyn som lärde mig allt, typ <3Snyggingen, tänk att det blev så bra tillslut! :D

Äntligen fredag!

Åh jag blev så avundsjuk på min katt imorse när hon låg på badrumsgolvet och sov på en badrock. Det finns nog inget djur som vet hur man njuter av livet bättre än en katt.

Idag jobbar jag till 20.00 istället för fram till 23.00, skönt med 3 timmar kortare arbetsdag kan jag säga! Paul får som sagt vila idag, men imorgon händer det roliga grejjer! Jag tänkte ta och hoppa i ridhuset, och min kära syster har erbjudit sig att filma. Ska bli rikitgt spännande att se hur det ser ut, jag har inte sett mig själv i sadeln på mer än två månader! Vem vet, jag kanske får en chock? ;)Världens gulligaste kissemisse <3

Rapport från massören

Tur att man har så snäll familj som kan hoppa in när det behövs! Jag fick nyss veta hur det gått med massören, hon tyckte att Paul var jättefin! Något spänd i halsmusklerna, och lite mer muskler långt framme på ryggen. Annars berömde hon honom, kul att höra!:-D nu är det bara att jobba på för att stärka honom. Det blir mycket klättring och styrkepass för hans del, imorgon får han dock vila, det är han värd;-)

Dagens Ridpass x2

Jag skriver ett snabbt inlägg om dagen, maten står på spisen och jag vill inte bränna den.

Idag var det ännu en såndär fantastisk vinterdag. Två minus, sol och underbar luft att andas. Min syster har bett mig att motionera Silverponnyn då hon inte hinner komma ut i skogen innan det blir mörkt. Han har kännts lite deppig de senaste dagarna, så en uteritt var vad jag erbjöd honom idag.

Jag red med hackamore och höll mig mest till skritt, men när vi kom till en äng tog jag en riktig busgalopp. Efter den var det halvt omöjligt att skritta, Silver taktade helatiden och jag studsade runt i sadeln och skrattade åt hur otroligt gullig han var <3 Jag har verkligen saknat att rida den lilla filuren ;)

Paul och jag klättrade en hel del idag. Det märktes att han var trött ifrån gårdagens hårda pass, för han skötte sig utmärkt. Han blev mer och mer avslappnad under hela ridturen, skönt att veta att han kan spänna av, han har ju så otroligt mycket energi! Dessutom är jag extra nöjd med att han har insett att dikena inte är något att oroa sig över. Förra gången tog det 20 min och massor av bråk. Idag sög han tag i dem och tog ett litet skutt över. Vilken skillnad!


På jobbet

Sitter på jobbet och njuter av rockklassiker och kaffedoft. Det har riktigt bra idag, skönt eftersom det var total katastrof de senaste dagarna.

imorgon kommer det ut en massör till hästarna och hon ska ge Paul en riktig omgång. Jag tror att han kommer uppskatta det, jag skulle gärna vara i hans ställe;-)

Jobbig uteritt

Herregud, jag vet inte vem som blev tröttast idag, jag eller hästen. Jag hade tänkt rida lite lugnt, men Paul hade extremt mycket energi, så jag bestämde mig för att ta en liten galopp trots allt. Jag hade då precis kommit till en äng och den var perfekt att rida på. Men Paul bara tokdrar, typ tar bettet och springer. Gud vad sur jag blev!

Det blev inte bättre än att jag tog tag i ena tygeln och tvingade in honom på en volt. Efter några varv fick jag honom i balans igen och sedan red jag runt där på ängen ett bra tag. Han var riktigt fin och tyckte att det var rätt jobbigt, han blev både anfådd och svettig.

Blev alltså ett hårdare pass än vad jag planerat, men jag kan ju inte låta ett sådant beteende vara. Imorgon tar jag bara en skritttur och klättrar lite.Knäppa häst ;) hihi


Segt

Det är typ tre timmar kvar till mitt skift är slut och jag kan inte påstå att de kommer ha fort, mina maskiner står stilla så det är inte så mycket att göra. Tur att jag har mobilen iaf;-)

Motstå frestelsen?

Inte en chans i detta fallet. Jag ska åka till jobbet om ca 45 minuter och allt jag kan tänka på är att jag vill ta ett långt, härligt, varmt bad, och jag tänkter seriöst göra det!! Jag prioriterar inte alltid i rätt ordning, men om jag kortar av badet lite så hinner jag nog :D Åh vad härligt!

jag gillar vintern så mycket delvis för att man njuter av varma bad på ett heeelt annat sätt än på sommaren! hihiJag hoppas på att vi får lika mycket snö och vinter som förra året :D

Äntligen vinter

Imorse åkte jag ut till stallet innan utsläppet och tog världens härligaste tur i solen och snön. Paul var väldigt pigg och tyckte snön var lite läskig, vet inte om han sett så mycket snö i sitt liv? Efter några minuter lugnade han sig och vi kunde båda njuta av vädret och naturen. Fokus idag låg på galoppen, men eftersom att det hade frysit endel blev det inte så mycket galiopp som jag önskade, men han var superfin och riktigt bärig större delen av uteritten. Mycket nöjd med dagens pass! :DEn mobilbild från idag, hur vackert är det inte? ;)

Fotografering

Paul i hagen
Nikon D60 + Nikkor AF-S 55-200mm
Frostig morgon, manuell fokusLite ombyte

Jag har ändrat lite i bloggdesignen, la dit lite fler och nyare bilder. Jag vet inte om det blev snyggare, men jag ville byta ut lite gammalt bara nu när jag är på g med ridningen igen. hihi

Nu bär det av till jobbet! Slutar kl 23.00, så det blir inget mer datorsittande för min del. Ha en bra måndag!

Morgonmys

Precis hemkommen ifrån stallet, helt underbart väder det är idag alltså! Sol, någon minusgrad, frostigt och vackert! Är glad att jag denna vecka jobbar jag eftermiddag, så jag får njuta av mornar som denna. Fotade lite mysiga bilder också, de kommer upp senare idag :)

Idag hade jag planerat in en vilodag för pollen min, och han såg verkligen ut att njuta i solen. Härligt för honom! Han fick en omgång med ryktborsten innan jag åkte hem igen.

Förövrigt börjar det bli dags att brodda hästarna, inte riktigt ännu, men Paul gick väldigt försiktigt i hagen så idag drar jag till granngården och shoppar lite innan jobbet. är i vilket fall som helst bra att ha allt när vintern väl anländer på riktigt! :D


Bild från idag! :D  Har ni broddat ännu?

Försäljningsfilmen

Hittade Pauls gamla försäljningsfilm, lite kul att den fortfarande finns kvar :) Jag har ju också glömt att lägga upp provridningen, men jag tror att den fortfarande finns kvar i kameran om någon är sugen på att se? Säg till isåfall!


Gillar inte när filmen blir så ihoptryckt, men det är film iaf :D

Planering

Jag har aldrig någonsin försökt planera något så noggrannt, men jag tänkte prova och se om jag kan följa denna planering för Paul nästa vecka. hihi det är så roligt att vara på g igen! :D


Äntligen helg!

Jag har inte kommit mig för att sitta framför datorn den senaste tiden, men jag ska bättra min uppdatering hä'r på bloggen. Nu börjar jag verkligen komma igång med min ridning igen och det är väldigt kul!

Idag red jag ut i skogen, en av mina favoritrundor tog vi, den har ängar, vägar klättring och skog. Väldigt varrierad och bra runda. Paul hade endel bjudning, men skötte sig superbra fram tills efter en galopp på en äng. Stigen fortsatte in i skogen, och mellan åkern och skogen var et ett litet dike. Där bestämde han sig för att han inte tänkte gå över. jag vet inte hur länge vi höll på, han backade kastade sig åt sidorna och småstegrade, men tillslut gick han över. Tippar på att det tog upp emot 20 min innan han gav sig. Resten av turen skötte han sig bra.

Det är så viktigt att man inte låter hästen vinna i en sådan situation. Detta beteende kan komma bli ett enormt problem inom all ridning, även om man kanske tyckte att det inte var en så stor grej att hoppa av hästen och leda den över, eller att låta en annan häst gå före som draghjälp. Hästen ska gå där ryttaren vill helt enkelt!

I mitt fall handlade det nog om att Paul testade mig lite också, det är ju inte ovanligt att hästar gör det med nya ryttare. men han insåg nog att det inte var någon ide att försöka sig på sådana fula tricks.


Bild från idag! Tycker faktiskt att han klär i grönt schabrak och brun utrustning :D