Ny Bloggdesign!

Lite nytt på bloggen, eller egentligen bara en annan variant av den jag redan har! Blev faktiskt rätt nöjd, gillar den nog mest av alla jag gjort hittils! För den som läser så är alltså sidomenyn borta, men den finns istället i en horisontell meny under headern. Berätta gärna hur den ser ut i era webbläsare! 
 
Resten av kvällen blir det födelsedagsfirande för min del! Imorgon får Paul vila helt eller gå på skritten 30 min, jag följer med bästa Sandy och Carlando på Pay'n Jump.
 
 
Såg denna bilden från förra vintern, och JÄKLAR vad hans pannlugg har växt sedan dess! Nu når spetsen ned ungefär mellan ögonen. Gillar långa fluffiga pannliggar!
 

Videoklipp; Hoppning hemma

Provade som planerat att hoppa med hacket igen, tyvärr tyckte jag att jag hade riktigt svårt att få ihop honom vilket jag måste för att få bra språng. Dock kändes han faktiskt ganska matt idag så nu får han det lugnare några dagar framöver. tror att det har mycket med fällningen att göra, hästarna blir ofta lite nedtagna av det.
 
Slängde upp en kort liten styrkebana med en travserie och sedan en studs fram till en oxer. Två fristående fick det bli också då jag ville känna ridningen på hackamore på fristående hinder. Hoppade inte så mycket eller högt då han som sagt kändes matt, han kanske hade en "dålig dag". Trots att jag insåg att bettet inte fungerade var jag ändå nöjd med oss, det kändes avslappnat och han sprang inte iväg alltför mycket efter hindren. Däremot så måste jag verkligen fortsätta att jobba med min sits, usch hatar att jag sitter så framåtlutad!
 
Positivt med Hacket:
x. Tjafsade mindre och ingen panik när man tar i honom. 
x. Fin känsla mot hinder och över, kändes som om jag inte störde honom så mycket.
x. Jag älskar att rida med bettlöst!
 
Negativt med Hacket:
x. Svårare att få ihop galoppen och att kunna tillföra energi uppåt.
x. Något svårare att svänga.
x. Inte riktigt tillräckligt lydig (Går ju att träna upp).
x. Kräver rätt ridning från mig för att det ska fungera (svårt, dock en vanesak).
 
Min kära mor filmade oss idag iallafall, var snälla ;) HEJ Buss-Paul!
 
 

Han fortsätter att överraska!

Hade tänkt rida ut en längre runda på min älskling idag men när jag hämtade honom i hagen så upptäckte jag att hans mungipa som blev nypt av ett dåligt bett för någon vecka sedan såg lite sämre ut. Han verkar ha blivit extra känslig i huden däromkring? 
 
Funderade på att låta honom vila men gjorde en chansing och satte på hackamore och gav mig ut på dendär efterlängtade långturen iallafall. Tur var väl det! Han överraskade med att i princip slå alla rekord vad det gäller ridbarhet ute i skogen! Jag fattar ärligt talat ingenting? Senast jag red med hacket var han superstark och jag hade inte ett skit att säga till om? Speciell häst dethär!
 
Den fina känslan höll i sig hela turen, märktes dock ganska tydligt hur oliksidig han är för han ville gärna skjuta rumpan åt höger i högergaloppen, något jag antagligen lyckas korrigera bättre med bett i munnen för så tydligt som det var idag har det aldrig varit! Måste fortsätta jobba med att få honom att driva jämnt! 
 
I och med att det kändes så bra vill jag gärna prova att hoppa med hacket igen, men å andra sidan gjorde jag det i vintras och då fungerade det inte alls. Men vem vet, han kanske har mognat lite? ;-)
 
 
 Det verkar vara vinter på ingång också! I natt var det första frostnatten på länge! Dags att ta på sig vintermössan igen 
;-) 

Galoppera på töm

Egentligen hade jag planerat in en vilodag för Paul idag men han var helt hysterisk när han stod uppbunden så jag bestämde mig för att rasta av lite av den energin.
 
Senast jag tömkörde gick det käpprätt åt helvete, Paul var så uppstressad och det kändes som om vi tog tio steg bakåt ungefär. Så idag var jag supernoggran med mina hjälper och höll mig mest på volten där han känns tryggast.
 
Däremot provade jag lite nytt. Har tidigare inte galopperat honom på töm mer än något varv på volten då han bara varit spänd och försökt springa ifrån mig. Därför har jag bara fattat galoppen och brutit av, inte gjort någon stor grej av det liksom. Men idag galopperade han så pass avspänt att jag faktiskt försökte jobba honom lite. Han var jätteduktig! Till en början bröt han av men när jag fortsatte att driva blev bjudningen bättre. I vänster galopp galopperade han riktigt fint mot slutet! Härligt :-D
 
 
Jag har även fått kontakt med hans uppfödare i tyskland! Ska berätta lite mer om det sedan, men ovan ser ni hans pappa, Paulaner (e. Pinoccio - Pilot).

Dethär med att vara konsekvent

Jag är fortfarande missnöjd med min ridning i helgen, kändes ungefär som om Paul bara tog över, sprang före och efter hinder och svarade med att gå emot bettet såfort jag försökte få ihop honom. Så jag försökte häromdagen ta tag i problemen. Bytte till tvådelat som han går absolut bäst på och bestämde mig för att vara äckligt noggrann. Varje gång han rycker i tygeln, saktade jag av och började om. 
 
När jag värmde upp var han gudomligt fin, trots att Jocke höll på att harva banan samtidigt. Var sedan riktigt lyxigt att rida på en nysladdad bana, något som jag aldrig gjort sedan jag flyttade hit. Red mycket övergångar och försökte att varriera tempot i alla gångarter. 
 
Jag hade ställt upp två hinder, en ttravhoppningsövning ochen bom-oxer-bom med tre eller fyra galoppsprång emellan. Bestämde mig för att rida på fyra och det var riktigtsvårt att få till i början. Jag fick flertalet gånger göra halt efter då han sprang iväg efter och innan hindret. 
 
Efter ett tag trillade lite av poletten ned för han blev otroligt lydig i anridningarna. Fortfarande springig efter, men en klar förbättring ändå. Nu försökte han inte svänga direkt efter utan galopperade ända till staketet innan jag bad honom att svänga. Avslutade med att höja oxern till lite över 1m och fortfarande rida på 4 galoppsprång. Fick en touch första gången men sedan hoppade han bättre. 
 
Långt inlägg på en egentligen simpel övning, summan av detta är att jag måste vara konsekvent och fortsätta med detta tänk så kanske jag har en lydig häst om någon månad. Travade sedan av honom långsamt med mycket ben, riktigt jobbigt för honom då han tenderar att alltid gå i en stooor trav av egen vilja. Massor av klapp och beröm!
 
 
Igår skrittade vi ut 45 min barbacka i rask takt!

Bilder från KM

 

Tävling; KM i hoppning

Inledde med att starta Silver i förklassen, hoppade endast 70 cm och det kändes ju så löjligt lågt men Silver har lite problem med självförtroendet och glädjen i hoppningen och då var det ganska självklart val. På framhoppningen var jag extremt nog med att han skulle bjuda ordentligt framåt, körde kraftiga galoppökningar på långsidorna, något som verkligen fick igång honom. 
 
Inne på banan visade jag alla hinder och försökte bara göra allt så enkelt som möjligt. Det gick dock lite väl fort då ponnyn bara blev piggare och piggare ju fler hinder vi hoppade. Fick tyvärr ett stopp på hinder nummer två som endast var mitt fel då vi kom lite stort ovh jag försökte trycka av honom. Väldigt klantigt av mig men jag tog om det och då hoppade han resten felfritt, inklusive läskiga regnbågshinder, maskroshinder och plank. Riktigt nöjd med honom!
 
Paul tyckte det var såå kul att hoppa idag! Är dock riktigt missnöjd med vår runda då jag inte hade mycket kontroll och min sits var bara katastrof. Paul tjafsade mycket och ville köra sitt eget race, känslan var verkligen dålig. Men vi kom ändå i mål med 0 fel i båda faserna, han är ju så försiktig min kille! På det slutade vi på en 3:e plac, det var stilbedömning och ja vi kunde inte riktigt matcha motståndet ;)
 
Det blir lydnad för hela slanten fram tills nästa tävling som blir vår första inomhus, Ågesta ska vi till! :D

Sjuk

Har varit sjuk hela veckan och inte haft någon motivation alls till bloggen. Men är äntligen på bättringsvägen! 
 
Idag red jag ut tillsammans med Sandy, hur trevlig ridtur som helst! Hästarna var jättefina! I helgen är der KM i hoppning och Paul ska hoppa en 1m klass. Ska även hoppa lillsilver i clearround, spännande! ;-)
 
 
Gammal bild på mig och vattenmatterädda Silver.

Videoklipp; Amandakurs pass två

Detta är alltså den absolut första riktiga hoppträningen på ca 3 månader så både häst och ryttare var rätt ringrostiga. Ska skriva lite mer utförligt i ett senare inlägg, men Paul var väldigt pigg och glad och jag skulle fokusera på att inte fälla överlivet för tidigt. Blev lite kortis i hjärnan då jag tappade all annan ridning till hinder bara för att jag var så koncentrerad på just överlivet. Tur att Paul har en så bra hinderuppfattningsförmåga iaf ;)
 
 

Tränat idag!

Berättar mer sedan!
 
 
 
 

Min lilla älskling

Ibland kan jag bara sitta och skratta åt min lilla Paul, både idag och igår har han varit hysteriskt pigg när jag varit ute i skogen med honom.
 
Igår blev det en tur med syrran på hackamore då hans mungipa fortfarande behövde vila från bett. Inte något jag skulle valt annars då jag inte hade mycket att säga till om. Det var lite mer på hans villkor om man säger så. Det är ju bra tur att han är så pass snäll ändå, inga bockningar eller bus, bara lite för hög hastighet.
 
Idag såg mungipan bättre ut så då körde jag på bett och värmde upp i skogen för att sedan rida en kortis på banan. Han verkade tro att han fortfarande kunde göra som han ville, den enegin han hade var otroligt härlig! På banan jobbade jag över enstaka bommar, vilka han till en början totalt ignorerade men som han efter några försök backade av på och då var det så enkelt att komma rätt på dem. Duktig kille! Travade under nedsittning en kort stund och han accepterade det fint, jag hade dock svårt att våga sätta detdär extra lilla trycket i honom då han hade en sån faslig bjudning framåt. Blir till att träna på det!
 
Bild från löshoppningen förra helgen:
 
 

Min lilla älskling

Ibland kan jag bara sitta och skratta åt min lilla Paul, både idag och igår har han varit hysteriskt pigg när jag varit ute i skogen med honom.
 
Igår blev det en tur med syrran på hackamore då hans mungipa fortfarande behövde vila från bett. Inte något jag skulle valt annars då jag inte hade mycket att säga till om. Det var lite mer på hans villkor om man säger så. Det är ju bra tur att han är så pass snäll ändå, inga bockningar eller bus, bara lite för hög hastighet.
 
Idag såg mungipan bättre ut så då körde jag på bett och värmde upp i skogen för att sedan rida en kortis på banan. Han verkade tro att han fortfarande kunde göra som han ville, den enegin han hade var otroligt härlig! På banan jobbade jag över enstaka bommar, vilka han till en början totalt ignorerade men som han efter några försök backade av på och då var det så enkelt att komma rätt på dem. Duktig kille! Travade under nedsittning en kort stund och han accepterade det fint, jag hade dock svårt att våga sätta detdär extra lilla trycket i honom då han hade en sån faslig bjudning framåt. Blir till att träna på det!
 
 

Trava bommar på töm

Senaste gången Paul tömkördes var ett riktigt lyckat pass! Vet att jag tjatar, men han blir verkligen bättre och bättre för varje pass på töm. Jag jobbade över en lång cavalettiserie och han vilade på varje steg och tog i för kung och fosterland över bommarna, utan att öka farten! Han kändes helt och hållet lösgjord och jobbade precis så som jag önskar. Behöver jag säga hur mycket detta tog på honom? När jag avslutade var han helt slut stackaren! Detta trots att jag endast gjorde detta 4ggr i varje varv. WOW säger jag bara!
 
Det jag försökt tänka på när jag bett honom trava dessa serier är först:
 
x. Han får inte öka farten, Försöker hålla ett jämnt stöd i munnen för att han ska vara kvar hos mig. Men drar han ändå iväg håller jag stöd men låter honom ta vara på sig själv. Han måste använda hjärnan ;) 
 
x. Börja lättI början blev han rädd och spänd så jag hade endast en serie på fyra bommar till att börja med. Mycket beröm när det blir rätt.
 
x. Anpassa avståndetJag frågade mig vad jag ville ha ut av bommarna och Paul behöver komma ihop sig och jobba mer uppåt, alltså tog jag ganska kort avstånd emellan. Här kan man såklart leka och ha olika avstånd för att få hästen elastisk.
 
x. Inte överträna, Det tar mer på dem än man kanske kan tro, så inled lätt och öka svårighetsgraden. Ge hästen tid att smälta nya intryck.
 
De flesta hästar accepterar antagligen detta utan vidare, men för Paul tog det lite tid att approacha bommarna på rätt sätt. Men det är väldigt roligt att poletten äntligen har trillat ned.
 
 
 
(Bildkälla)

Just doing my thing

Jaha då var man hela 21 år!!! Haft en superhärlig dag med familjen, älskar dem mer än allt i världen.
 
Igår tvättade jag bilen och cyklade sedan till stallet då jag inte ville skita ned den på en gång. Riktigt bra sätt att motivera sig att lämna bilen hemma, bra för både kropp och miljö. Paul fick en vilodag och jag red Silver som kändes stel och matt men som bättrade sig mot slutet.
 
Paul var superduktig idag! Gick ensam på bandet medans jag mockade och fixade, jättesmidigt är det verkligen! Mycket backe fick han gå i, gäller att stärka den lilla rumpan. Tyvärr har han blivit nypt i mungipan av bettet så vi får se hur det blir med träningen framöver, beror på hur det läker. Han blev ompysslad med rykt och godis istället, något han verkligen uppskattar!
 
 

Kräv mer!

Nog för att Paul är under igångsättning, men jag måste våga kräva att han verkligen jobbar rätt! Trots att han gärna protesterar är det envishet tills det släpper som gäller från min sida. Det är så lätt att hålla sig där man är bekväm. 
 
Igår red jag i paddocken, han blev faktiskt superfin tillslut. Jag har ju fått order att rida korta och intensiva pass och det var precis vad jag gjorde. Jag har börjat rida med mer ben i galoppen då han är lite lat och gärna vill galoppera så som han ofta gör, lite delat. Men med lite mer tryck förbättras galoppkvaliten avsevärt!
 
I traven vill han gärna springa i sitt eget tempo, igår satte jag mig ned och red ihop honom ordentligt. Han protesterar först lite och spänner sig men det släppte väldigt fort igår vilket var riktigt kul! Fick bitvis en riktigt fin känsla men man känner också hur svag han är. Han har svårt att spåra och bakdelen känns lite slirig och vinglig. 
 
Nu framöver bilr det arbete från marken, har ridit två dagar i rad nu! :-)
 
 

Nya inköp

I och med min nya sadel gjorde jag den hemska upptäckten att mina sadelgjordar är för långa för den :( Så i fredags drog jag en vända till Hööks och köpte mig en kortare och i samma färg som sadeln. Blev förvånad över hur mjuka och fina deras gjordar var, trots sitt låga pris. Med noga skötsel kommer den hålla sig super! :D Blev en nästan exakt kopia av min Glengordon Winner som jag hade tidigare, faktiskt riktigt nöjd, en remontnosgrimma i brunt råkade också hänga med. Jag har kommit fram till att Paul trivs bäst med remont.
 
 
Suddig bild från i Söndags innan vi tog en riktigt långtur i bästa sällskapet, Sandy och Carlando. Han gick förövrigt fantastiskt bra på detta äppelbett, har inte provat tidigare då han tuggat sönder gummibett tidigare, men nu har han tydligen slutat med det av någon anledning. Kul och ekonomiskt för mig!
 

Tömkörning

Måste säga att det är så himla kul att arbeta Paul från marken! Han har lite väl mycket bjudning ibland, men han är otroligt känslig och lyhörd. Idag försökte jag få ned tempot ytterligare och körde tempoväxlingar i traven, fick ett riktigt härligt schvung genom hela kroppen. Ibland tycker jag att han hamnar lite bakom, speciellt när man är i ridhuset, men jag försöker bara mjuka fram och driva lite till så kommer nosen fram lite mer. Tror att det faktiskt handlar mycket om styrka. Hur svag han är märks allra tydligast i galoppen där han numera hittat vilan och rundheten i sprången, men han orkar inte galoppera på detta sätt i mer än ett varv. 
 
Jag själv känner att jag måste träna min handställning lite då jag glömmer lite att ha dem framför mig. Varken han eller jag har tidigare erfarenheter av tömkörning egentligen så jag provar mig fram litegrann. Det är väldigt skönt att han inte längre blir rädd för mig när jag springer bakom och att han har ett mycket jämnare driv framåt och slutat trycka in i volterna. Vem vet, i framtiden kanske vi kan utföra lite mer avancerade rörelser så som sidvärtes och skolor på töm! Jag är väldgt peppad att träna Paul till värsta biffen iallafall ;)
 
Spinkisen på besiktningen på bild nedan: