Frågor & Svar; Få hästen på tygeln?

Fick en fråga om hur man gör för att få hästen att "gå på tygeln". Självklart ska jag svara på den så gott jag kan!  :-)
 
Först och främst är det otroligt nyttigt att ta hjälp av en tränare! Att utvecklas som ryttare tar tid, det handlar mer om att få in den rätta känslan och följsamheten än om att en speciell rörelse eller hjälp som får hästen att börja arbeta på rätt sätt.
 
Men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på. Hästen behöver arbeta bakifrån och upp med ryggen fram till ryttarens hand. Man vill inte att hästen ska hänga sig i handen och du ska ha lite känslan av att rida i uppförsbacke. En känslig och mjuk hand och en ryttare i balans är vad som behövs.
 
"Tänk på att alltid ha hästen framför dig" vad betyder det? Jo den måste svara på dina hjälper, både framåt och bakåt. Har hästen dåligt med bjudning är övergångar och tempoväxlingar jättebra för att få igång bakkärran. Beröm när hästen gör rätt!
 
 Att arbeta på volt kan också det hjälpa ryttaren att få hästen att söka sig nedåt. Ta ledande tygeltag och se till att den formar sig i sidorna. Var bara noga med att den inte tippar vikten framåt. Att jobba i skolorna är även det en lösgörande övning, alltså att flytta hästen undan för skänkeln på olika sätt.
 
Men det bästa tipset jag har är egentligen bara att ha tålamod! Alla ryttare har en gång varit nybörjare och att rida hästen i form är något som kommer lite av sig själv när ryttaren hittat sin egen balans och trygghet i det hen gör. Ju fler timmar i sadeln, desto bättre! Det är bara att träna på så löser det sig ska du nog se!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback