Tränset

Funderar på om man skulle göra något åt nosgrimman också! Någon som har några ideer? ;-)
 
 

Dissikering av träns och bett

Nu har pyssel-Erika varit igång igen! Har velat prova rida med ett tvådelat mässingsbett på Paul, men istället för att köpa ett tog jag Silvers gamla pessoabett och sågade bort de övriga ringarba. Efter lite putsande med filar och sandpapper har jag nu precis vad jag önskar!
 
Det har blivit lite mode att ha träns utan käkrem och jag har varit jättesugen på ett sådant! Men då tog jag ett träns som hängt i förrådet ett år då det var lite stort och framförallt inteså snyggt. Jag har delat nackstycket på två, tagit den ena delen och gjort ett pannband som jag sedan dekorerat med knappnålar/häftstift. Sedan tog jag bort paddingen på det gamla pannbandet och sydde fast det på det nya smalare nackstycket. Kan du se det framför dig?
 

Ska fota imorgon när det ska invigas! Nyfikna? Såhär ser originaltränset ut iaf! ;-)
 
 

Stora framsteg!

Det går verkligen framåt med tömkörningen nu, senast var han helt magisk! Travade över långa bomserier och cavalettis på ett avspänt och väntande sätt. Dagen innan tyckte han att det var väldigt obehagligt och han stressade genom bomserierna och var väldigt svårstyrd. Mot slutet fattade han galoppen och jag kunde börja där jag slutade nästa dag!
 
Idag fick han lyxbehandling i form av en timmes massage, min mammas kompis som utbildar sig till hästmassör behövde ett träningsobjekt.
 
 

Videoklipp; Löshoppningen

Som ni kommer se behövdes ingen drivning framåt, han tyckte att detta var lajbans! Inga flashiga språng, men han skuttar över enkelt och tycker att han är bäst! ;)
 
 

Roliga dagar i stallet

Ibland är det extra kul med hästar! Dagarna som varit har verkligen bjudit på många överraskningar!
 
Igår red jag Silver i paddocken, han har tagit det lugnt ett tag då syrran inte tyckt att han kännts helt hundra. Jag red inte länge men han var gudomligt fin, dock lite svag i galoppen. Jag fick verkligen vara på honom med benen. Avslutade med att ta ett lågt plank. I anridningen mot planket stod han emot massor trots sin höjd på 30cm. Jag höll om honom med skänkeln och hade ett stöd i handen och då hoppade han, om än tvekande. Efter det överöste jag honom med beröm, något som triggade igång en bockserie och när vi kom till staketet fortsatte jag rakt fram, över det!! Vilken syn!
 
Efter det var han som förbytt, hoppade två gånger till men det blev rodeo båda gångerna. Haha han är för rolig lilla ponnyn <3
 
Paul löshoppades serier och han var även han lite crazy! Det gick bara fortare och fortare ju längre vi höll på. Ska lägga upp film sedan så ni får se. Han hoppade inte direkt bra men meningen är att han ska stärkas så höjden blev max 1m och då anstränger han sig inte direkt.
 
 
 
 

Tänka ekonomiskt

Jag sa ju häromdagen att jag bestämt mig för att det är shoppingförbud för min del framöver. Dessvärre bröts detta löfte rätt fort i och med att jag måste införskaffa en ny sadel. Detta får helt enkelt vara ett undantag, en sadel har ju ändå rätt hög prio även om han ska jobbas mycket från marken framöver. Hoppas det blir Amerigon, den var superskön!
 
Annars försöker jag bli bättre på att göra matlådor till jobbet istället för att handla i kiosken/beställa hämtmat. Både nyttigare och billigare! Jag kör med storkok varje gång jag lagar mat och jobbar på att bli bättre på att frysa in maten innan den går ut. 
 
Bilen är nog en av de dyraste månadskostnaderna jag har. Kör numera nästan alltid med cruise-kontoll i ca:100km/h till och från jobbet. Blir enorm skillnad i förbrukningen!a

Ram jam

Åhhh Paul var så duktig idag på skrittbandet! Gick som om han aldrig gjort annat och dessutom lite i backe! Nästa gång vågar jag nog köra ett riktigt och automatiskt program. Så skönt att han håller sig så lugn och avspänd i en så pass ny och annorlunda situation.
 
Provade sadeln också i alla gångarter ute i skogen, den verkade glappa lite bak, men ska prata med Gudrun på Strömsholm och se vad hon tror. Han var iallafall helt galet pigg, kunde knappt hålla honom. Vet inte om det var något positivt egentligen men sadeln låg stilla iallafall:-)
 
 

Rapport om läget

Ledsen för utebliven bloggning men det har varit lite struliga dagar. I söndags skulle jag rida mitt första ridpass i paddocken sedan skadan och då tyckte jag att han inte kändes fräsch på böjt spår. Hoppade av direkt och började undersöka saken. Det sjuka är att inget syns på longering eller böjprov, där är han klockren. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra men bestämde mig för att åka med honom till Monika Ledin på Equirehab. Amanda min underbara vän hade bokat tid men jag fick ta över den då hon inte kunde åka.
 
Väl där förklarade jag problemen och Monika sa att det inte verkar vara något veterinärt. Hon konstaterade att Paul är väldigt svag, och det är antagligen en stor del i problemet. I övrigt var han låst i korset och halsen samt spänd i ryggen. Lite ackupunkur och hjälp att lossa sig i halsen kommer göra susen på den fronten.
 
Det tråkiga var att han vuxit ur sadeln. Nu när han är mycket mer avspänd muskulärt(efter behandlingarna) så ser hans rygg helt annorlunda ut. Så direkt efter begav jag mig tilm Strömsholm och Gudrun som hittade en fin Amergio som passade bra. Har dock inte ridit i den så vi får väl se, lånade hem den på prov.
 
Av Monika har jag fått order om att han ska gå på skrittbandet i uppförsbacke, tömköras över bommar, löshoppas serier och ridas kort och intensivt. Jag hoppas verkligen att detta är receptet på en frisk och glad häst!
 
 Amergion jag fick med mig hem.

Frågor & Svar; Få hästen på tygeln?

Fick en fråga om hur man gör för att få hästen att "gå på tygeln". Självklart ska jag svara på den så gott jag kan!  :-)
 
Först och främst är det otroligt nyttigt att ta hjälp av en tränare! Att utvecklas som ryttare tar tid, det handlar mer om att få in den rätta känslan och följsamheten än om att en speciell rörelse eller hjälp som får hästen att börja arbeta på rätt sätt.
 
Men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på. Hästen behöver arbeta bakifrån och upp med ryggen fram till ryttarens hand. Man vill inte att hästen ska hänga sig i handen och du ska ha lite känslan av att rida i uppförsbacke. En känslig och mjuk hand och en ryttare i balans är vad som behövs.
 
"Tänk på att alltid ha hästen framför dig" vad betyder det? Jo den måste svara på dina hjälper, både framåt och bakåt. Har hästen dåligt med bjudning är övergångar och tempoväxlingar jättebra för att få igång bakkärran. Beröm när hästen gör rätt!
 
 Att arbeta på volt kan också det hjälpa ryttaren att få hästen att söka sig nedåt. Ta ledande tygeltag och se till att den formar sig i sidorna. Var bara noga med att den inte tippar vikten framåt. Att jobba i skolorna är även det en lösgörande övning, alltså att flytta hästen undan för skänkeln på olika sätt.
 
Men det bästa tipset jag har är egentligen bara att ha tålamod! Alla ryttare har en gång varit nybörjare och att rida hästen i form är något som kommer lite av sig själv när ryttaren hittat sin egen balans och trygghet i det hen gör. Ju fler timmar i sadeln, desto bättre! Det är bara att träna på så löser det sig ska du nog se!
 
 

Taggad!

Åh jag är så himla ridsugen helatiden! Dessvärre är jag förkyld och igår fick han helt enkelt vila! Men idag ska jag rida! Längtar så :-D
 
 
 

There is a difference

Jag börjar tro att Paul gått ett tag med någon liten irritation och att en händelse blev grädden på moset och en infammation eller liknande dykt upp. Han är så fantastiskt underbar att rida just nu, känns som om han använder kroppen på ett helt annat sätt!
 
Hans svåra högergalopp gick idag att samla utan att han blir travig bak, något som tidigare hänt endast 1 av 10 gånger. Jag tycker även att det blir ett jämnare driv fram i handen och han kommer verkligen upp och arbetar med ryggen. Tidigare har man haft lite av känslan, sänkt rygg-hög nacke, och i detta läge har han varit väldigt svår att få ur.
 
Jag hoppas att detta håller i sig samtidigt som jag ubdrar om jag borde ha reagerat tidigare. Men gjort är gjort och han känns superfräsch! I helgen blir det det första passet över bommar, längtar så! :-D
 
 

Galopperar igång!

Har njutit av underbara uteritter de senaste dagarna, och i gott sällskap! 
 
Sandy och jag red en ganska lång sväng i fredags och då blev det också premiärgalopp sedan skadan, helt underbar känsla att kunna rida sin häst ordentligt igen! Han har varit förvånade lugn och avspänd, rund och fin i galoppen!
 
Idag fick vi sällskap av Amanda G och Donnan, var hur trevligt som helst, det blev nog mest prat och åka häst för min del ;-) Älskade vännen som är så saknad! 

Gag-Bettet

Fick en fråga om Gag-bettets funktion och varför jag använder det, och självklart ska jag svara så gott jag kan! :)
  • Gagbett är ett lyftande bett, hissbett. På ett gag löper tränsets sidostycken genom hål i bettringarna, i övrigt ser ett Gag ut som ett tränsbett. Tygeln fästes i en ring på sidostyckets nedersta del. När tygeln är sträckt blir trycket på hästens nacke mycket stor. För det otränade ögat kan ett gag se "milt" ut men det är definitivt ett skarpt bett.
Denna beskrivning hittade jag här och stämmer överens bra med hur bettet fungerar. Jag använder dock nästan alltid en tygel till som jag fäster i bettringen, detta för att kunna rida bara på bettet och avlasta nacken. Min tanke bakom användandet av just detta bett är att jag ännsålänge behöver ett lite skarpare bett i hoppningen och med detta får jag ett val, jag behöver inte rida på gag-tygeln och vips har jag nästan ett vanligt tränsbett att rida med. Jag har tävlat på babypelham tidigare och det har fungerat bra, men han blir lite bakom hand när han är lite mattare och då har jag tappat lite av drivet framåt.
 
Nu har jag ju dock inte provat att hoppa med just detta bett, utan han endast ridit i skogen. Får helt enkelt se om det känns bra när vi kommit dit! I övrigt får jag en trevlig känsla fram till handen, Paul har lite jämnare stöd, och när han blir väl taggad lyssnar han fortfarande på mina hjälper. Målet är såklart att jag ska rida honom på vanligt tränsbett.
 
 

Nyinköpt

Har spenderat lite pengar den senaste tiden, köpt ett gag-bett, dyon gag-straps, strasspannband, dyon blinkers och en gosig grimma för 20kr. Nu är det köpförbud!
 
 
 

Friskförklarad!

Besöket hos Chris i fredags gick över förväntan. Paul rörde sig till 100% och jag har en två veckor lång igångsättning framför mig innan vi kan komma igång lite försiktigt igen! Det är så underbart att han är frisk igen!
 
Idag red jag ut en sväng och han var så fruktansvärt pigg att jag hade svårt att hålla honom i trav, speciellt när vi vände hemåt! Nu när han vilat så länge blir han tyvärr lite av en "pain in the ass" att rida, men som en vän så smart påpekade så beror hans uppförande antagligen på att han känner sig stark igen och det får man ju ta som något positivt. Idag stötte vi på en livsfarlig automatisk gräsklippare! Han är annars cool ute men denna var något av det läskigaste han sett!
 

Tömkörning på g!
Tomorrow is the day

Jag är nervös, imorgon åker jag och min Paul på återbesök. Underbara Sandy följer med oss, så skönt med lite sällskap! Vi håller förstås alla tummar och tår för att han ska bli friskförklarad, han rör sig helt ohalt vad jag kan se. Saknar att träna och rida, men framför allt vill jag bara att Paul ska må bra!