Fotografering; Svampen

 
Han är ju så charmig! ;)

En bild


Han är ju för go

Det finns vissa stunder då man verkligen filosoferar och inser hur underbar häst man egentligen har! Idag var en sån dag. Skrittade en sväng barbacka på isbanorna till vägar häromkring och det var så himla mysigt! För det första stod han helt stilla när jag hoppade upp, som jag har tränat! Sedan var han inte ett dugg spänd över att jag satt på honom utan sadel utan han accepterade det direkt. Blev en ganska kort runda, men kunde inte låta bli att ta en liten galopp på en skogsväg. Finns det något bättre?
 
Själv är jag sjuk, hade feber igår men mår bättre idag så imorgon kan jag förhoppningsvis rida som vanligt! Är så himla ridsugen, det är helt galet!
 
 
Jag hoppas att vi kan fortsätta i denna stil, för den mentalt avspända och stabila häst han var idag är mycket trevligare att ha att göra med! Tror även att min nya sadel kommer göra under i ridningen. Nu behöver jag inte anpassa min sits för att han inte ska fly, för nu finns det ju inget att fly från. Året 2013 kommer bli spännande!
 

Med kamera igen!

Åh jag är så glad! För jag har fått låna en systemis sålänge tills den dag jag har råd att köpa en ny! Världens bästa vän har jag! Bjuder på gårdagens och morgonens fångst!
 

Min häst är olydig

Fy fasiken vad svårt vi hade det idag! Satte upp lite låga lydnadsövningar och min kära lilla häst var i vanlig ordning lite väl övertaggad och drog iväg lite när han kände för det. Han hoppar ju också katastrof över så små hinder ;)
 
Mina övningar var nog något för avancerade för hur långt jag kommit med honom i markarbetet, men det var ändå kul att utmana lite. Tycker ändå att det blev en förbättring, även om vi knappast utförde någon av övningarna enligt skolboken. 
 
Jag har massor att jobba med kan man säga! ;) Bjuder på denna, men ha överseende! Varken ryttare eller häst har hoppat på ett tag.
 
 

Mot Ridhuset!

Snart bär det av mot ridhuset och lite hoppning! Ska bli roligt att inviga nya sadeln över hinder också! Kameran hänger med även den :D

Spänd Paul

Min häst är lite jobbig att ha och göra med ibland. Han kan nästan bli helt okontaktbar i vissa situationer. Som igår tillexempel:
 
Vi red ut en kortare runda i duggregnet ( minusgrader tack! ) och han var riktigt spänd, sprang med nacken väldigt hög och jag hade svårt att ens få honom att galoppera. Det är så svårt att få honom att jobba rätt när han är på detta humör och igår var inget undantag. Jag provade en ny lösning, övergångar! Jag gjorde helt enkelt så att jag fattade höger galopp, galopperade en kort sträcka för att sedan sakta av till skritt, skritta några steg och fatta vänster galopp. Tyckte det ändå hjälpte massor. Han fick iallafall massor av styrketräning i galoppen med alla fattningar och han slappnade av betydligt mer än innan, även om han först protesterade då han tyckte det var jobbigt.
 
Bildexempel på hur hans form var..

Vinterritter på underbar häst!

Nu är Julhelgen snart förbi och det har varit ett par underbara dagar! Paul har varit riktigt fin de senaste ridpassen 0ch fått vila både igår och idag. Har istället fått äran att rida några av Amandas hästar, så himla kul!
 
Idag red vi ut en sväng på Valle och Russe, var hur mysigt som helst och så kul att rida en häst som har kommit så långt i sin utbildning och som har så pass hög ridbarhet som Caruso ändå har! Är ju bra att få ett kvitto på vad man strävar mot med sin häst, vilken känsla man eftersöker. Fantastiskt fin var han iallafall, Caruso. Otroligt ambitiös som vanligt! ;) Finns inte många hästar som honom.
 
Sommarbild på en lycklig Caruso 

Tävlingsåret 2012

Tänkte att det kunde vara lite kul att summera året som gått. Paul och jag har ju inte tävlat så mycket som jag kanske skulle ha önskat, pga div sadelproblem men jag är ändå riktigt nöjd med resultaten! Både han och jag är ju nybörjare på detta med tävling.
 
Vår tävlingsdebut skedde på Västerås RS där vi hoppade två klasser, 90+1m.
Resultat: ( 1fel ) + ( 4fel )
 
Några veckor senare var vi i Enköping där vi även här hoppade 90 cm och 1m.
Resultat: ( 4fel ) + ( 4fel )
 
(Bild från första klassen i Enköping)
 
Nästa vecka tävlade vi på Märsta RK och hoppade två 1m klasser i avd B.
Resultat:  ( 0fel ) + (10 fel, ett "stopp" + 6 tidsfel )
 
Efter dessa tre helger blev det en liten paus med träning och uppbyggnadsperiod innan det var dags för vår debut i 110cm. Jag var supernervös!
 
Ännu en gång rullade transporten mot Västerås där jag trots missad bangång gjorde en rätt bra tävling. Hoppade först 1m för att sedan starta 110cm.
Resultat: ( 0+1, plac) + ( 4 fel )
 
(Paul Debut 110cm)
 
Sista tävlingen innan ett litet sommaruppehåll blev i Strängnäs, red 95 + 1m.
Resultat: ( 0fel + 5fel ) + ( 0fel + 8fel)
 
Tyvärr fick Paul problem med ryggen och han behandlades av kiropraktor och fick ta det lugnt resten av utomhussäsongen. Startade dock klubbmästerskapen hemma med en rivning i båda klasserna.
 
Debuterade sedan i dressyr på hemmaplan med godkända resultat och mersmak.
Resultat: 62,5% plac.
 
Blev tyvärr bara en inomhustävling detta år och det var i Hamre, hoppade 1m + 1,10m.
Resultat: ( 5fel ) + (4fel)
 
Vi har haft lite stolpe ut kan man säga, tycker det har varit många bra rundor och Paul vill verkligen vara felfri. Å andra sidan har ingen av oss rutinen så det är klart att det kan bli lite misstag ibland. Vi har ändå gått från 0 till 1,10 och gjort godkända resultat. Att jag sedan inte kan hålla koll på nerverna när det blir dags för omhoppningar är en annan sak.
 
2013 kommer bli ett bra år, det känner jag! Med ny sadel, en starkare häst och underbara tränare! Vi får se om vi tar steget upp till 1.20 i slutet av utomhussäsongen!

Silvernostalgi

Åh vad jag saknar att tävla fina Silver! Även om han kanske inte hade den rätta gången för dressyrbanorna taggade han alltid till och försökte visa sig från sin bästa sida. är fortfarande så himla stolt över vår debut i LA där vi skrapade ihop 63.42%. Jag var helt lyrisk efteråt även om det inte blev någon placering.
 
Ska nog se till att anmäla oss till några dressyrtävlingar med Paul nästa år. Även om jag älskar att tävla i hoppning saknar jag dressyren lite också! :)
 

Det börjar ta sig!

Jag fullkomligt älskar min nya sadel, och jag tror och hoppas att Paul känner likaså! 
 
Idag red vi ut tillsammans med Amanda och Amanda, en ganska lång tur med mycket galopp. Jag har tidigare i veckan haft stora problem med högergaloppen då det lätt blir spänt och oengagerat. Bad faktiskt Amanda Gullström om hjälp hur jag ska lösa det och med hennes hjälp idag fick jag honom att sänka(!) nacken i galoppen, detta under samling! För mig är det ett stort genombrott!
 
Snart kommer jag ha min drömhäst i stallet. Paul utvecklas för var dag som går!
 
Red även lillSilver idag då min stackars syster gått och fått feber såhär lagom till jul, blev ett kort men krävande pass barbacka på en äng. Det är ju så tungt för dem i djupsnön. Han var riktigt fin, bar sig själv och pinnade på bra. Saknar verkligen att rida min lilla buse.
 
 
Sötkorven när jag hämtade honom i hagen

Premiärturen avkarad!
The saddle of my dreams

Jag är i extas just nu för jag har äntligen fått hem min nya sadel och varit ute och provat den på Paul! Den låg som väntat bra men jag var ändå så nervös innan jag fått upp den på ryggen på honom. Känns helt fantastiskt att äntligen ha en riktigt bra sadel!
 
Tyvärr inga bilder på spektaklet, men imorgon ska jag inviga den på riktigt och då ska jag passa på att ta lite bilder, den är verkligen asfin!
 
 
Ovisad bild på nervös liten häst ;)

Idag skickas den!

Min nya underbara, lite för dyra Antares Altair! ♥
Saknar det så!

Jag har ju inte längre min kamera, och när jag kollade igenom lite gamla bilder insåg jag hur mycket jag saknar att fotografera! :( Bjuder på ett par bilder från en av de första gångerna jag var ute och fotade med min nya kamera!
 
 
 
 
 
Man blir inte lite tävlingssugen när man ser dessa. Längtar till utomhussäsongen!
 
 
 

Vill ha nu i vinter!

När det blir riktigt kallt ute fryser mina tår till is när jag rider, detta trots varma skor och strumpor. Insåg att mina metallstigbyglar är bovarna i dramat. Funderar därför på att köpa ett par av dessa:Men har de någon säkerhetsfunktion?

Ridpasset i ridhuset

Jag gjorde som planerat och red till ridhuset för att försöka få Paul att slappna av och jobba bättre. Allt gick riktigt bra i lås! Kom faktiskt till den nivån att jag kunde sätta lite tryck i honom, då han efter en stund slappnade av och jobbade riktigt fint! 
 
I skritt övade vi sidvärtsrörelser, mest slutor. I traven krävde jag inte så mycket, gjorde övergångar och varvbyten. I galoppen blev det tempoväxlingar. Han har blivit så himla ambitiös i vänstergaloppen, ju mer jag berömmer ju mer samlar han. Men högergaloppen är inte alls bra, så höll mig mest till den och gjorde små och korta sträckor i samling för att hålla motivationen uppe hos honom. Tror det kommer släppa såsmåningom!
 
Jag tänker hädanefter försöka planera lite mer noga vad jag ska göra, för att på så sätt ha en tydlig plan att jobba efter när jag rider Paul. På så sätt tror jag att jag fortare kommer nå de mål jag sätter upp. Det har blivit lite för mycket "motionsridning" på senaste tiden. Nu blir det uppryckning!
 
 

Min nerviga häst

Ibland måste jag säga att jag faktiskt inte förstår mig på min häst. Något hemskt måste ha hänt honom, för i många situationer reagerar han på det mest underliga sätt. Tänkte försöka sätta ord på spektaklet!
 
Idag när jag red ut till exempel slog det mig, Paul vinglar alltid över vägen, vrider huvudet åt alla håll. Jag har alltid tänkt att han tittar åt sidorna, men hästen behöver ju inte vrida på skallen för att se snett åt sidan. Då insåg min smarta vän Amanda att han tittar bakåt. Ett beteende som går igenom överallt!
 
I början kunde han få panik när han stod uppbunden i gången och på så sätt inte kunde vrida sig bakåt. Ländtäcken var otroligt läskiga, för att inte tala om ljud bakifrån. Ja summa summarum, han är bakskygg.
 
Men det är mer än det. Räcker jag ut högerhanden ifrån kroppen när jag sitter på reagerar han otroligt starkt, spänner hela kroppen, öronen bakåt, visar ögonvitorna, hela han laddar för flykt. Gör jag samma sak med vänsterhanden reagerar han inte alls. Samma sak när jag lägger till höger respektive vänster skänkel. det med skänklarna gör även att jag gärna rider honom lite vänsterställd helatiden vilket har gjort att han inte är direkt genom sig i kroppen.
 
Jag försöker träna och träna för att få honom trygg i dessa situationer, och det går framåt, men otroligt långsamt! Vissa perioder märker jag inte av det alls, och andra kan jag knappt rida ett ridpass utan att det blir "utbrott" flertalet gånger.
 
Därför måste jag verkligen tänka mig för hädanefter och verkligen försöka få honom tryggare med ryttare. Annars kommer vi stå på samma ställe och stampa. Imorgon åker vi till ridhuset och lånar Silvers dressyrsadel, målet kommer vara en avslappnad häst, punkt!
 
 
I sommras var han ridktigt avspänd, kunde till och med rida barbacka!

In times of change

Lite nytt här på bloggen. IGEN!
 
Jag är ju världens sämsta på att uppdatera, men jag ska verkligen försöka blir bättre, för jag har tänkt och tänkt, och det är ju så himla roligt egentligen! 
 
Utseendet kommer kanske ändras ytterligare, men ikväll blir det inte något mer, nu blir det tv mys och risgrynsgröt, ska upp tidigt imorgon! Sista arbetsveckan innan jul sedan har jag 15 dagars semester, hur underbart är inte det?

En riktig långritt!

Det verkar som om vintern har tappat sitt grepp lite, var faktiskt regn i luften idag när jag red. Trodde jag skulle få jordens snöstyltor, men icke! Det var så pass blött att inte mycket fastnade, skönt att slippa hoppa av och rensa helatiden!
 
Red riktigt långt! Ända till Björkebygård och tillbaka faktiskt, en sträcka på ca 13km. Paul var väldigt fräsch och pigg, han behövde verkligen rasta av sig lite energi. Det är en liten balansgång med honom, i början var han väldigt spänd, jobbade bara i skritt och trav med att få honom så avslappnad som möjligt. Det är ingen ide att galoppera då, han blir bara travig i bak och tappar sin ryggaktivitet. Något senare hade jag fått honom att slappna av såpass att jag kunder galoppera, men då var han istället taggad och hög i nacken, dock utan att tappa bakbenen eller ryggen. Det är svårt för mig att särskilja om han bara taggar eller om han är stressad och spänd. Idag funkade det riktigt bra, fick fin samlad galopp med massor av energi!
 
Red med pullarnosgrimma idag, mest för att jag var nyfiken på hur han såg ut i det. Klippte ihop en bild för att visa er då jag inte hade någon kamera med mig. Ingen hit direkt ;)
 
 
 

Dåligt samvete

Jag får alltid dåligt samvete när jag ska stoppa ett iskallt metallbett i munnen på hästen på vintern, så jag kör på gummibett istället! ;-)
Uteritt i gott sällskap

Det är så härligt att rida ute i skogen just nu, och ännu mysigare med sällskap i form av Amanda och Amanda! Rider ofta själv då min häst inte brukar vara den roligaste att rida i grupp. Idag var det dock inga problem.
 
Det som kändes extra kul idag var när vi jobbade hästarna i den samlade galoppåen. Paul har haft lite svårt med sin galopp, han blir lätt bara hög i nacken och travig i bak. Idag lyckades jag dock med bedriften att få honom att sänka nacken och behålla sin samling, han var riktigt duktig! Krävdes massor av stöd från min sida för att han skulle hålla det längre stunder och han och jag var nog nästan lika trötta när vi avbröt och skrittade resten av vägen hem ;)
 
 
Vilken söt häst jag har! Hoppning är ju störtkul ;)

Film från Tedträningen

 

Hjälpte syrran idag!

Hon och Silver var så duktiga!
Hoppträning för Ted Nätterqvist

Igår var vi ute på roliga äventyr, Paul och jag! Fick hoppa in på en reservplats för Ted och det var en mycket rolig träning! Var länge sedan jag tränade för honom!
 
Paul var riktigt fin hela träningen, otroligt avspänd och hoppade väl. Jag blir så stolt över min lilla häst! Vi hoppade en bana på 110 som avslutning, kändes mycket enkelt! Han har gjort så stora framsteg de senaste halvåret, mycket tack vare min underbara tränare Amanda. jag är lyckligt lottad som har en så erfaren och talangfull männsika i mitt liv <3
 
 
Sedan är jag såklart glad över att ha en så fin häst! Lillfisen Paul <3

Träningsvärk!

Igår blev det en mycket aktiv dag för mig! Inledde med ett ridpass på en äng med Paul. Det märktes att jag bara ridit ut den senaste tiden. Hade svårt att få till ställningen och spårningen. Paul var väldigt spänd till en början men jobbade bättre och bättre under hela passet. Riktigt fin känsla mot slutet!
 
Sedan åkte jag hem och tog en skidtur på golfbanan, hur härligt som helst! Var länge sedan jag stod på ett par skidor.
 
Höjdpunkten var ändå mitt ridpass på Silver på kvällen. Red i ridhuset och övade på galoppombyten. Han var så fantastiskt duktig! Bytta bara från vänster till höger, ville inte röra till det utan befästa byteshjälpen. Han gjorde rena byten och fick massor av beröm. Med lite repetition kommer det sitta! :D
 
 

God morgon bloggen!

Har precis kommit hem ifrån ett långt 13h arbetspass! -17 grader visar termometern och jag ser verkligen fram emot att krypa ned i min varma säng! ♥

Utveckling

När det känns lite jobbigt med Paul ibland brukar jag tänka på de framsteg vi gjort.
 
  • I början kunde jag inte fatta höger galopp, blev rätt 40 % av fattningarna ungefär.
  • Han hade dåligt med egen bjudning, nu taktar han och tycker det är väldigt kul.
  • Vi har nu gått från att hoppa 90-banor till att hoppa banor upp emot 120. 
  • Han blir tryggare och tryggare att sitta på helatiden!
  • Jag kunde inte rida honom samlat överhuvudtaget, han var för svag. 
  • Han gillade inte när man höll på vid bakbenen, blev otroligt spänd!
Fina häst! Det är lätt att glömma hur han var när han kom, det har hänt mycket!
 

Uteritter

Har ridit ut i vintervärlden de två senaste ridpassen. Igår blev det bara en kort tur som däremot tog väldigt lång tid. Paul vägrade hoppa över ett vattenfyllt dike och jag stod där och bråkade med honom en bra stund innan han tillslut hoppade över det. Skönt att vinna den fajten kan jag säga!
 
Idag red jag en längre tur med lite mera tempo. Paul fjantade sig vid alla diken längs med vägen, tryckte sig helatiden ifrån dem och jag höll på att bli galen på honom. Han trodde väl att jag skulle tvinga honom över varende ett av dem? ;) Annars var han superfin att rida, mycket energisk och mjuk och fin i munnen och sidorna! Han gör ju framsteg helatiden och jag måste säga att hans ryckningar i tyglarna nästan är borta nu! Duktig häst!
 
 
 
Kidnappade syrrans lilla kamera idag också, men filformatet var helt cp, ställde om det nu så nästa gång blir det bättre bilder!