Lååång dag!

Idag hängde jag med som hästskötare igen, men denna gång med Amanda Gullstöm och två av hennes pollar :) Det blev en lång dag för alla, så det ska bli väldigt skönt att krypa i säng.

Tydligen hade syrran medverkat på dressyrlektionen idag och Silver hade gått strålande bra! verkar som om gårdagens superpass satte sina spår! KUL! :D Nu måste jag återgå till skrivandet av en romananalys + börja skriva på min projektrapport som ska in på måndag O.o

Varför inte göra rätt från början?

De som aldrig har ridit fattar nog inte hur svårt det kan vara? :O Idag bestämde jag mig för att trimma dressyr i paddocken, har inte ridit ett dressyrpass på en månad, så man kan säga att det behövdes.

Silver var otroligt jobbig, han hängde sig i handen och travade på såfort jag kom ut på långsidorna. Jag blev riktigt irriterad på detta, och vi hade ett litet bråk innan jag började försöka lösa problemet.

Först red jag massor av volter i trav, säkert 8st små på en långsida. Jag bytte varv helatiden och var supernoggran med att han inte fick öka tempot. Efter en stund mjuknade han lite och jag nöjde mig. Man ska aldrig rida för länge på små volter, det sliter något oerhört, särskilt när hästen inte bär sig till 100%.

Sedan gjorde jag tonvis med galoppfattningar. Skritt, galopp, skritt, galopp tills han gjorde fina fattningar och höll galoppen tills jag saktade av igen. Efter ett tag svarade han mycket bra både fram och tillbaka.

Tredje övningen jag gav mig in på var en programdel ifrån något MSV program jag såg i helgen. Serpentinbågar i galopp och med ett enkelt byte i andra bågen. Silver orkar inte tjafsa i den förvända galoppen, så ibland tar jag till den för att tvinga honom att bära sig och slippa dragkampen. Denna övning gick över förväntan, speciellt i höger galopp.

NU började saker och ting lossna, jag red nu på fyrkanten och ökade, samlade, ökade, samlade i både traven och galoppen. Silver lyssnade mycket bra och börjde bli riktigt fin att rida. Efter några varv avbröt jag och försökte få honom att trava av låg och avslappnat med vilan kvar i steget. Detta gick utmärkt och jag kunde äntligen ge långa tyglar och skritta av honom.

Som du ser blev det värsta styrketräningspasset för pollen, och det var absolut inte planerat, men ibland får man helt enkelt ta sig tid att ta igenom saker. Man ska försöka att alltid avsluta med en bra känsla!


Det blev målning ändå!Kass mobilbild xom inte gör färgerna rättvisa, men visst börjar det likna något? S
nart kommer de tjäna sitt syfte och hjälpa många ryttare och hästar med tittigheten ;)


Härlig morgon!

Solen skiner och det är härligt varmt ute, och jag sitter inne vid datorn och kämpar med mitt projektarbete som ska in om några dagar. Fy för skolan ibland alltså! Idag blir det en nästan stallfri dag, Silver får en välförtjänt vilodag efter gårdagens långritt. Själv ska jag nog försöka få lite färg i solen, och eventuellt måla mina regnbågar!

En print screen från projektarbetet:

Arbete i trav :)Samtliga bilder fotades av mig under måndagens tävlingar på Ekelund :)


Botemedel mot träningsvärk?

Som väntat hade jag ont lite varstans efter gårdagens krävande ridpass. Det var länge sedan jag hade sådan träningsvärk så att det blir jobbigt att gå, jag måste ha upptäckt några nya muskler eller något, för jag får väldigt sällan träningsvärk.

Idag red jag och syrran en riktig långtur! Jag red först Novio, och hon älskade Silver, men vi blev tvungna att byta efter halva rundan, då Silver var totalt odräglig. Han vägrade gå framåt, tittade på allt och ingenting, och kastade sig åt alla håll. Han har ju alltid varit tittig ute, men nu var han verkligen dum, han hittade spöken överallt! Jag fick gå på honom rejält en gång, och då började han bjuda framåt igen. Efter en längre galopp med en hel del strul kunde jag galoppera rakt fram och jobba i lätt sits. Ibland måste man ta igenom saker när hästarna sätter sig på tvären, hur lång tid det än tar.

Träningsvärken blev mycket bättre efter ridpasset, tror att det bästa sättet att få den att gå över är att utsätta sig för det som skapade den ;)


Jag skyller tittigheten lite på hans ras och heta blod xD


En kort filmsnutt..

..från dagens hoppträning. Syster hade krångel med kameran och dessutom parkerade en viss person sin häst framför läktaren, så halva sista rundan kom inte med. Jag vet inte om det ä'r av intresse att lägga upp filmerna ändå? Säg till isåfall! :D


Lagom mör i kroppen :)

Dagens hoppträning gick ändå som förväntat. Jag hade hoppats på att träningen var utomhus, men så var tyvärr inte fallet. Erik hade byggt upp en bana i hela ridhuset, med långa galoppsträckor och kniviga svängar.

Silver var väldigt duktig, han hoppade allt, trots grindar och sockerbitar. Hans tittighet börjar verkligen släppa nu! Jag är mycket nöjd med hans insats, men mindre nöjd med min. Jag får lätt lite höga händer, vilket stör Silver väldigt mycket. Jag försöker alltid att tänka på det, men man behöver att någon säger till en med jämna mellanrum, för det är svårt att lära av sig vanor.

Syrran filmade träningen, så jag ska ta och ladda upp det hon fick med på film, kameran krånglade tydligen lite :/

Hur ska jag orka?

Förmiddagen spenderades med Amanda och hennes fina hästar! Vi konditionstränade dem i galopp och lätt sits, och jag tror nog att jag blev tröttare än hästen. Jag blev så sjukt trött i benen! :O mer om det senare, för nu ska jag ut till stallet och hoppträna för Erik Berggren, hur ska mina ben orka med det? :O


Nu hoppas vi att busungen sköter sig! :D

Ut och busa i skogen folk!

Haha, ta inte rubriken bokstavligt, men jag har noterat vilken betydelse skogsritter har för hästarnas arbetsvilja! Det är alltför många som väljer att inte rida sina hästar i skogen, och om de gör det blir det mest lugnare turer.

I sommras gjorde jag ett litet test och red ut i skogen varje dag i mer än en vecka. När jag sedan bestämde mig för att avvika från uteritterna blev jag förvånad över resultatet. Jag red dressyr i ridhuset, och hästen var helt otroligt fin, finare än någonsin trots att jag knappt hade ridit hästen på böjda spår på en vecka. Han var så otroligt ambitiös och gav 100% i varje rörelse.

Sedan dess har jag verkligen försökt komma ut i skogen minst 2ggr i veckan, vilket såklart uppskattas av pollen min. Uteritter bringar också flera fördelar, hästarna blir mycket hållbara av ridning i så varrierad terräng och underlag.Busungar i skogen :D


Udda kompositioner :)Bilderna har inte blivit beskurna på detta sätt, utan dessa har uppkommit utifrån ett
medvetet val från min sida, och jag tyckte att det blev ganska så effektfullt? ;)


Vart är skiten på väg?

Det är helt otroligt! Många av de bloggar jag följer och läser dagligen har börjat kräva ett viss antal kommentarer för att de ska göra en uppdatering, jag tror nog att många känner igen sig här. Personligen tappar jag helt intresset för bloggen när ägaren blir så fixerad vid hur många kommentarer som ramlar in. Vad tycker du?

Är detta okej i din värld? : 

Får jag 1+ kommentar till detta inlägg lovar jag att jag aldrig kommer kräva kommentarer för uppdatering ;I >(Så kommentera på!)

Glömt bort bloggen!

Jag kom hem sent igår, och dagen har spenderats som fotograf på dressyrtävlingarna på Ekelund idag! Jag hoppas på att det kan komma upp en rejäl bildbomb ikväll, men jag har endel bilder att gå igenom om man säger så! Bjuder på en bild på hemmaekipaget i st: George klassen, Ann & 20-åriga Arro Bell :)

Guldhästen, eller vad? :)


Påskhelgen

Jag ska åka iväg till min släkt om någon timme, det var aldeless för länge sedan vi träffades. Jag kommer hem imorgon eftermidag ;) Ha en Glad Påsk!

Bildbomb :)

Hoppträning för Amanda Gullström
Fotograf:
Frida Torrång
Gårdagens Hoppträning :)

Jag glömde nästan bort att berätta om gårdagens hoppträning för Amanda Gullström! Hon är min gamla klasskompis, men också en otroligt talangfull ryttarinna:) Träningen var på Hista, ett mindre stall 40min i skritt ifrån Ekelund.

Denna träning måste jag räkna till en av de bästa i mitt liv! Silver var väldigt pigg och positiv, men inte som i tisdags, för då var han stark och asjobbig samtidigt. Idag var han mjuk i sidorna och munnen och jag slapp hamna i den situationen när jag bara drar honom i munnen. Vi började med att hoppa en låg bana, för att sedan hoppa upp oss på ett räcke och en oxer. Sedan hoppade vi banan igen på valfri höjd.

Jag valde att hoppa en bana på 95cm, vilket jag i efterhand är glad att jag gjorde! Det handlar faktiskt inte bara om höjden, och jag ville få en trygg och säker känsla runt hela banan. Silver har ju tyvärr haft lite dåligt självförtroende på senaste tiden. Men idag var han mycket ärlig på hinder och flertalet gånger brallade han efter dem. Han hoppade väldigt väl under hela träningen, runda härliga språng! Mina mungipor gick ända upp till öronen kan jag säga! :D


Busig ponnii! :D Bildbomb kommer ikväll!


Vi är bäst!

Jag kan knappt fatta hur insane jäkla snabbt vi blev klara med stalltjänsten idag! :O 1timme och 50 minuter tog det att fodra alla hästar, täcka dem, släppa ut dem, mocka åt dem, sopa och kratta och fodra ännu en gång! Det är väl ungefär 40(?) hästar uppstallade på ekelund O.o Härligt när teamworket fungerar så himla bra!

Silver var förövrigt överlycklig imorse när vi släppte ut honom i hagen. han passade på att rulla 2 ggr med det sprillans nya regntäcket och drog sedan i väg i galopp och sparkade bakut av glädje! :DNy bloggdesign!

Äntligen lyckades jag fixa ett par nya ridbilder på mig och Silver! han var så sjukt jäkla fin på träningen idag! :D Hinner tyvärr inte berätta alls mycket nu, och imorgon har jag stalltjänst! Sålänge kan ni väl lämna er kommentar om bloggens nya utseende! :D Måste omdesigna kommentarfältet också!


Snart blir regnbågen en regnbåge!

Igår köpte jag färg till mina regnbågar, så jag hoppas att jag kan börja måla dem snart! :D Annars så är det hoppträning för Amanda Gullström som gäller, och jag tror att min kära syster hänger med med kameran! :D Härligt, och så får vi väl hoppas att han är lite lugnare än i tidsdags :)

Detta väder är bara helt fantastiskt underbart! :D


Bilder från igår! :D

En liten bildbomb
Fotograf: Frida Torrång

Första gången ute på banan på väldigt länge = crazy pony. Vi hoppade bara småpotatis ;)

Efter detta språng drog han, och jag ramlade som bekant av efter några glädjesprång :P
Haha resultatet av en överpigg ponny ;)


Haha jag gjorde mig inte illa, oroa er inte ;) Sugen på fler bilder?


7 Oredigerade bilder från framridningen :)


En bild..


.. ifrån dressyrtävlingarna som var i helgen :) Sofia & Golden Kolibri :)

Mycket ridning idag!

Idag spenderade jag hela dagen hos min kompis Amanda och vi hade en underbar dag med mycket ridning och kul! Det blev tre uteritter i det underbara vädret, vi motionerade alla hästarna i stallet! :D Jag fick nog lite färg i ansiktet efter all vistelse i solen! Jag fick även prova på att Rida Amandas älskling Valence och han var mycket rolig att rida! Men man kan säga att jag kände mig ganska liten på hennes storhästar, dels för att jag är van med ponny, men också för att jag själv inte är någon giraff direkt.


Amanda och Valence

Nu är helgen över..

Ja helgen som varit har inte direkt blivit en av de lugnare sorten. I lördags var jag funktionär från 8 till 7, och igår var jag med och coachade lillsyrran som skulle tävla dressyr "på riktigt" för första gången. Annars har hon bara tävlat på hemmaplan! Bra gick det för dem också! Hon red ihop 66,43% och det räkte till en delad 5:te plats!
 

Här är sötisarna! Men gud vad tävlingssugen jag börjar bliii! :O


Funktionär hela dagen!

Jag är helt slut! Det var dressyrtävlingar på MRK från morgon till kväll och jag har varit funktionär hela dagen. Snacka om att jag kommer sova gott i natt!


Jenny och Vilma stog för dagens skräll! Det presterade bäst i laget och knep en placering! :D

Sushi för nybörjare

Är i full färd att skriva ännu en värdelös romananalys, svenska är alltid lika kul! Dagen har spenderats i skolan, men främst på Tedträningarna på Björnäs Gård, jag hängde med Amanda Gullstöm när hon red. Alltid lika nyttigt att titta på nya tränares träningar, och det är så otroligt kul att man faktiskt får med sig något efteråt :)

Fotade gjorde jag lite också, mellan alla filmuppdrag :P


Carina, Dionysos och den röda matchningenBilder fotade den 10/4-11! Själv lindar jag väldigt sällan min häst när jag ska rida, och när jag gör det är jag inte heller supernoga med hur det passar till övrig utrustning. Men jag vet att många är väldigt noga med detta!


Det går framåt!Såhär snyggt ser mitt kök ut just nu ;) Tyvärr krånglar chrome-materialen så
kylen och diskhon ser lite tråkiga ut! menmen, det börjar bli snyggt! :D


Dagens Ridpass *FILM*

Åh vad härligt det var att rida igen! Silver hopptränade igår, en ganska krävande träning så jag red ett kortare pass i paddocken och avslutade med bus i skogen. Han var väldigt duktig idag! Jag har ju börjat varriera med hackamore, så just nu håller jag på att "rida in" honom lite på det, han vill gärna hänga i det. men idag var han mycket bättre på att inte ta för mycket stöd och jobbade på superbra! Särskildt i vänster varv!

Höger varv har han otroligt svårt för och det märks extra tydligt på hacket då jag inte kan ta dedär ledande tygeltagen som fixar stödet på yttertygeln, men korta stunder var han fin och han fick massor av klappar och lite rejs som beröm. Bockade gjorde han också xD Härligt med en så lycklig häst!


Min mobilkamera rockar! :O


Okejokej, ingen superduper kvalité, men kom igen? Ganska bra?


Ett citat jag älskar!


"Det snabbaste sättet att träna en häst är att göra det långsamt"

Ägigt Ellerhur? :)


Dressyr vs Hoppning

Tävla Dressyr(positivt & nevativt):

+
En miss behöver inte betyda ett dåligt resultat, ge gärnet i resten av momenten bara!
Framridningen är lite mer kontrollerad i allmänhet
Du får veta vad du gjorde fel, och på så sätt vad du ska träna på till nästa gång
Du kan förbereda dig långt innan

-
Långa väntetider
Bedömningssport ( Inte alltid rättvist )
Ofta svårt för hästar av lite "udda" raser att slå sig in

Tävla Hoppning(positivt & negativt):

+
Jäkligt roligt när det går bra!
Lite mer Action.
Felfri är det som räknas, behöver inte vara perfekt
Ofta kortare väntetider mellan klasserna

-
Framhoppningarna är ofta kaos
Ett misstag och du är ute ur leken
Större olycksrisk än dressyr
Svårare att förbereda sig för

Detta är alltså min uppfattning av att tävla i dessa olika grenar! Vad tycker du, vilken gren har flest fördelar? Lägg gärna till något på mina + & -!


Puh :O

Just nu har jag ingen motivation alls! Jag orkar inte plugga, orkar inte ens gå in på datorn. Den främsta anledningen till detta är skoltrötthet, men det beror också på att jag inte har ridit på 3 dagar, jag har helt enkelt ridabstinens :P Idag blir det dock ridning för min del! Jag hoppas också på att jag lyckas övertala min syster att knäppa ett par kort på mig och Silver idag! :D Var så länge sedan jag fick bilder på mig själv när jag rider!

Filmer har jag dock ganska gott om! :D jag kom på att jag inte lagt upp filmen från förra Erik-träningen. Kanske är något som kan vara intressant att se?


Lokal Hopptävling 10/4 Framhoppning


Tävlingsdag :)

Jaha idag ver det hästskötare och hjälpreda till syrran som var och tävlande på Taffsnäs gård! Är ärligt talat helt slut i huvudet, så jag berättar lite mer morgon! :D Taffsnäs anordnar ridläger med enbart fjordingar, haha trodde först att det var kor som gick i den enorma hagen, men icke sa nicke! Carmiga är de! :)


Årets första myggbett

.. nu kom det! Ajaj vad det kliar! :S Om det är något levande jag skulle vilja radera från jordens yta ligger myggorna väldigt bra till och jag tror att hästarna också håller med mig!


Att vara hästens Ledare

Jag blev väldigt överraskad idag när vi skulle lastträna Silver, han gick snällt in och ur, men när syrran sedan skulle leda honom in till stallet började han backa och vägrade helt enkelt att gå framåt. De backade säkert 200 meter och han vägrade fortfarande gå. Tillslut tog jag över grimskaftet och med ett bestämt ryck, fick jag honom att gå avslappnat och lydigt brevid mig.

Jag har ingen aning om hur det kommer sig, men Silver verkar ha valt ut mig som en ledare, han lyssnar mycket bättre på mig än på syrran, är det inte konstigt?  Jag fattar ingenting! :O

Jag antar att alla inte är födda till ledare, man måste ha den rätta energin och beslutsamheten. Att rida och hantera hästar tränar verkligen upp våran ledarförmåga och självförtroende! Att en häst på 500kg lyssna på ett tryck på bogen eller ett tag om ett grimskaft är något som jag blir fascinerad av varje dag.


Wihooo :D

Nu har vi förberett allt inför tävlingen imorgon! :D Jag åkte själv och hämtade transporten vi hyr, vuxenpoäng AB! :D Vi lasttränade Silver också när vi ändå hade transporten i stallet, och det var inga problem. Skönt!

Imorgon blir det till att gå upp extra tidigt! :)

Det går framåt..

Ja jag har preci kommit in från förrådet där jag har fortsatt jobba lite med mina regnbågar! Idag sågade jag ut 8 små bitar att skruva fast bottenplankan i och hann faktiskt limma dit två av dem! Men när jag sedan läste på trälimsförpackningen blev jag liite förvånad.

Det stod såhär:
"Limmet torkar på några timmar, men når sin fullständiga hållfasthet efter 7 dygn"

7dygn? Lite för mycket för min smak! :O


Täppt i näsan min..

Näe, lagom till helgen blir jag såklart sjuk! Gah så jobbigt! Min kära ponny fick en vilodag idag, och det var väl lika bra, för jag hade nog inte orkat eller kunnat rida. Det var programridning i hela ridhuset, och en uteritt hade inte varit en bra ide i blåsten. Silver fick sig i alla fall en ordentlig rykt, han hade rullat sig ordentligt och inte så konstigt för det var första dagen i år han gick utan täcke i hagen. Skönt för honom, jobbigt för mig..


Sommartjock Silver<3

Ett år sedan..

.. jag skapade detta videoklipp :) Haha bästa låten ever typ xD Någon som är sugen på en liknande, men med lite fräschare klipp?


Stormar det?

Fyfan vad det blåste idag! Hade tänkt ta en kul tur i skogen, men la det på hyllan, min ponny och de flesta andra hästar jag känner blir tokiga ute när det blåser så mycket! Istället övertalades jag av Ida Friberg att vi skulle rida dressyr i ridhuset och byta hästar i slutet!

Idag lyckades jag faktiskt rida utifrån förhållanderna! Inga överreatiktioner från min sida, utan rätt korrigeringar vid rätt tillfälle! Silver gick faktiskt riktigt bra! Lite mycket i handen då och då, men han har svårt att bära sig i den högre formen, så jag tror att det kommer att bli bättre och bättre ju mer styrka vi tränar upp!

Sedan bytte vi hästar, och jag tyckte att det var mycket lättare att rida Arch på tränsbett än på kandar! Det var lättare att rida honoim fram till bettet och då blev det lättare att sitta och att rida överhuvudtaget! :) Kul hade jag också! man blir himla sugen på storhäst!

Proppmätt!

Fyfasiken, detta är bara för mycket för min lilla magsäck! Idag bakade jag och syrran en delikat kladdkaka, och käkade upp med än hälften av den direkt. Nu har jag precis käkat Chili con carne och ärligt talat känner jag mig rund som en boll! :D Haha nästa gång tar jag det lugnt med kladdkakan"!

Annars så bär det av mot stallet för min del! Ska hjälpa syrran lite med hoppningen :)

Bortglömt

Jag lovade ju en bildbomb från förra helgens Photoshoot, men jag glömde bort det som med allt annat i mitt liv just nu. Jag glömde till och med att packa höpåsarna åt hästen. Skärpning Erika!Maria och hennes fina Lille Castor som faktiskt är halv travare, svårt att tro :)

För första gången..

.. i mitt liv har jag ridit på kandar, och det var idag! Jag fick hoppa upp på Fribergarnas fina Archi och leka lite proffsryttare xD Hilma roligt var det, och inte alls så som jag trodde det skulle vara. Archi kändes inte så farligt stor ändå, och hans galopp var riktigt mysig! Man blir riktigt jäkla taggad på att skaffa storhäst nu alltså! :)

Jag är lite nyfiken på hur det skulle att vara att rida min sötponny på kandar :) Finns det ponnykandar?


Ida och Archi fotade och redigerade av mig :)


Bloggdesigner äger! :D

Ännu en bloggdesign blev dagens verk! Väldigt roligt att göra som vanligt! :D Tänk att jobba med något sådant på heltid! Drömma kan man ju xD

Kika på dressyrbloggaren.blogg.se för att se den i sin helhet :)


Finaste pojken :)

Jag har en halvdålig period i ridningen just nu, idag ville jag bara leka och ha kul, så jag tränsade på hackamoret och gick till paddocken.  Det var länge sedan jag red på detta bett annat än i skogen, så jag fick vara noggran med att korrigera så att han jobbade på rätt sätt! Men han var väldigt duktig och positivt inställd till allt, han till och med skummade i munnen :P Svettig blev han också efter det korta passet, det var otroligt jobbigt för honom att bära sig själv. Annars tar han lätt lite väl mycket stöd i handen, och det är något som inte märks så mycket på vanligt tränsbett, men på hacket kom det fram mycket tydligt och då var jag snabb att korrigera det! '

Igår friserade jag också sötpluttens man och lugg, väldigt fin blev han tycker jag faktiskt! Lite fräschare utseende lixom. En liten mobilbild ifrån idag:

Konsten att rida korta pass.

Jag har väldigt svårt att rida korta pass, jag lyckas alltid dra ut på det i minst en timme, men idag hade jag ingen som helst anledning att göra det! Idag red jag Novio, en haflingervalack som jag red mycket förut, han var så underbar att rida idag, det var sjukt, jag hade inte något att peta på. När man utan ansträning och med en osynlig förhållning kan få hästen att galoppera på stället, då vet man att man har bakbenen med sig! :D Så efter 20 min avslutade jag passet med en härlig känsla! Så ska det vara! <3


Gammal bild på mig och Kungen (Novio) :P

Ridning i regn.

Idag har ingenting gått min väg :( Silver och jag red i regnet i paddocken idag! Han var verkligen inte fin! Jag fick känslan av att han "gick i två delar" och det blev för mycket handridning från min sida. Fy på mig! Efter en stund gav jag upp lite och gick över till att rida honom i en låg form, och då kom han ihop sig bättre, men det blev inget Superpass :)

Så glad!

Idag hade Silver normal temp igen så vi gav oss ut på en supermysig skritttur, barbacka och med hackamore. Pigg och tittig var han, och jag passade på att klättra lite när jag ändå bara skulle skritta. Härligt att komma ut tyckte vi båda! Jag är så glad att han känns som vanligt igen! :D