Hur du gör oskärpa i bakgrunden :)

Detta är hur jag gör för att ge vanliga digitalkamerabilder lite "systemkamera känsla":

Jag använder mig av Adobe Photoshop CS3, men detta fungerar nog i de flesta av Adobes redigeringsprogram. Hoppas att ni kan förstå denna förklaring :)


Öppna bilden i photoshop, se till att upplösningen är så stor som möjligt, det ger ett naturligare resultat när du sedan förminskar bilden. Gör även eventuella småförändingar i exponeringen redan nu.

För att använda min metod måste du "låsa upp" lagret.

Detta gör du genom av att högerklicka på lagret och välj (Lager från bakgrund/ok).

Sådär nu kan du använda dig av en väldigt praktisk funktion, Lagermask. I den översta menyn, välj (Lager/Lagermask/Visa alla).  Se bild nedan :)


Se till att Lagermasken är markerad!

Penseln kan ha:
Svart färg
= Tar bort /suddar.
Vit färg = Lägger till.

Nu gör du helt enkelt så att du väljer svart färg och börjar "sudda ut" bakgrunden. Var väldigt noggran med kanterna så blir det extra snyggt
och mindre jobb efteråt.




När du har suddat ut allt du vill ha oskarpt är det dags för nästa steg. men titta först på bilden, har du tagit hänsyn till perspektivet? Ju längre bort, destå mer oskärpa?

Nu högerklickar du på lagermasken och väljer Avaktivera lagermask. Bilden kommer då se ut precis som innan du började redigera den. Klicka sedan på bildlagret igen, alltså det till vänster och den svartvita lagermaskbilden.

Det är nu magin sker. Välj i översta menyn: (Filter/oskärpa/Linsoskärpa)

Det kommer då upp en stor ruta där du kan ställa in massor av saker. Se först till att Källan är Lagermask. Hur mycket opacitet som blir i bakgrunden ställer du in genom av att ändra radien. I förhandsgranskningsfönstret till vänster kan du se hur det ser ut och välja så att det blir lagom mycket oskärpa.


När du är nöjd, klicka på OK. Gör sedan nödvändiga justeringar på kanterna med till exempel "smeta ut" Verktyget. Tadaa bilden är klar! :D Enkelt när man väl lärt sig! ;)

Kommentarer
Postat av: Jessica josefsson

bra tips!! måste absolut testa :D

2011-01-14 @ 22:27:43
URL: http://jessicajosefsson.blogg.se/
Postat av: fridan

åh typiskt att jag inte har något sånt program :/

2011-01-14 @ 22:45:38
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack så jätte mycket :D Super (Y)

2011-01-15 @ 13:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback